Bruge 2009 januári születésű kutya, a B alomból. Nem sportra, nem tenyésztésre, de családi kutyának vették. 2010 őszén, felnőtt kutya, megbízható barát, kísérő kutya és remek házőrző. Persze nem ezen az egy napont látott őrző-védő teljesítményétől született meg az értékelése. Nem egy pici szösszenetből következtetünk a képességeire.
Ezeket az őrző-védő próbákat megelőzte a gondos felnevelés, szocializáció, majd az ifjúkori alapképzés is.
A fiatalkori kutyaiskolába járás 3-4 alkalom után elmaradt, mert az ott tapasztaltak, nem csináltak kedvet a rendszeres iskolába járáshoz.
Rutinos gazda, jó érzékkel a kutyához
Az ő esetében, a gazdi rutinja elegendő volt, nem kellett plusz napi, heti rendszerességgel segítség, így az alapképzés természetesen nem maradt el. A húsz évvel ezelőtti IPO 3- as szintre képzett kutya és a jó érzék, elég ismeretet adott.
Úzó egyik legszebbre sikerült fia, aki sok utód apja lett végül a tenyészetünkben, a fotón szemből balra , az első kutya. Mellette Penne a D-alomból, majd Viso a C alomból , végül jobb szélen Dali, szintén a D alomból.

Felsorakoztunk a  csoportos őrző-védőhöz
Ám, a munka előtt  készült egy videó felvétel, hogy megörökítsük a kutyákat az utókornak.
Itt látszik a kutyák általános viselkedése, másik kutyákhoz való viszonya, na meg az is, hogy a gazdák hogyan tudják őket irányítani.
Ezek nem begyakorolt, sokszor ismételt helyzetek.
Új, ismeretlen helyszín a kutyáknak, gazdáknak, döntően egymást sem ismerik.  Nem barátok, ahogyan az ember szokta megfogalmazni.
D- alom testvér kutyái, akik együtt jártak óvodába: Dali és Penne, de például Liliuval és Carlossal ők sem találkoztak még, az alomban eltöltött idő óta.

Aztán a C-alom, Cintarella és Viso, akik 7 hónapos koruktól találkoznak rendszeresen. Egy héten egyszer, de teljesen más helyszíneken, más szituációban.  Lilu és Cinta jó ismerősök,  ők ugye a mi kutyáink, együtt érkeztünk ide. Carlos, aki Viktor kutyája, sem idegen. Leginkább Bibivel találkozott eddig a legtöbbet.  Egyedül Bruge nem találkozott senkivel sem. Testvérével, Bibivel másfél éve, egy alkalommal 4-5 hónaposan.

Így egyben és ennyien egyszerre,  nem voltak még ezen a pályán sem soha.  Folytatása a történetnek :  ITT
Úzó utódok