Téma a fogazat, a fogak száma, elhelyezkedése, majd a lehetséges eltérések. Fénymásolt oldalak, fordítások. Megjelent, 1993-tól kiadott Rottweiler szaklapban, Hajas István szerkesztésében! Nincs odaírva milyen szakmai anyagból fordította, de feltételezem nem friss „felfedezés” volt akkoriban sem. Kattints a képekre, nagyban is megjelenik az oldal, és remekül olvasható!


Megjegyzés, mert egyes körökben teret nyert a fogszabályozás

A fogazat lezáródásával kapcsolatban azt kell elmondani, hogy az elülső fogak lezáródása az élet folyamán változhat, egyszer a fogcserélődéskor, később az előrehaladott életkorban a harapófogó fog összeérésből lehet egy ollós fog összeérés, és fordítva. (ollós harapás, tétre harapás, előre, hátra harapás – ezek a kifejezések használatosak inkább itthon) Szigorúan vett bírálatoknál, már a tétre (harapófogó) harapással sem, lehetne a kutya győztes! Hát még, ha fordított ollós harapása van esetleg. Fogszabályzóval, például ezen a hibán lehet javítani, azaz erre történhet törekvés!

Sok- sok évig, évtizedig küzdöttek az ADRK tenyésztői

Küzdöttünk néhányan, tenyésztők itthon is, hogy a hibák ne rögződjenek, a rottweiler állomány a lehető legkisebb mértékben legyen terhelt. Pl. ilyen hibákkal( is). Ezt a fáradozást, törekvést húzza át, nullázza le minden csaló! Persze vannak fajták, ahol ez a hiba tenyésztési cél, így abban a fajtában ez remek tenyésztési eredmény lehetne! (2018. 01. 15. a bejegyzés dátuma) Ekkor került fel erre, a honlapra. Ám 2006-ban már megosztottam a képtáramban és többször utaltam rá. Sajnos a képtár megszünt, előzetes értesítés nélkül.

A standard követelmény szerinti kívánalom,ollós harapás, hiánytalan 42 fog, erős, szabályos állású .

A FOGAZAT ÉS A FEJFORMA szoros egységet képeznek.

Az 1981. 19. 01-es döntésével az ADRK a rottweilerek olyan megjelenését követte, amely egyre inkább láthatóvá vált és prof. Konrad Lorenz gyermeksémának nevezett. A rövidebb koponyacsont, az erős ívelt koponya tetővel és a “hűséges, sötét szemek” a kutyát szubjektíve vidámabbnak és szimpatikusabbnak mutatják” Az 1981-es döntést nem adták tovább az FCI-nek így ez nem általánosan érvényes, nemzetközileg egyáltalán nem.

Idézett a szakkönyvből, ami 1986-ban jelent meg, ahol az érvelés is le van írva miért hátrányos ez a fejtípus.

 

A FEJ

ADRK = Általános Németh Rottweiler klub -mely FCI, rottweiler fajtagazda, nemzetközi szinten a standard adó ország. Tenyésztésben itthon is az ő iránymutatásukat kell követni. A tenyész rendezvényeken, kiállításon, a bírók e szerint bírálnak és adnak minősítéseket.

Ám az emberek Németországban sem olvasnak szakirodalmat, vagy nem hiszik, hogy olyan fontos lehet, amit szakemberek leírnak. Neki az tetszik és olyant fog tenyészteni tartani. Így lesz “divat” majd kívánatos forma, néhány év múlva. Mert 1987-ben ezt a döntést tovább adták az FCI-nek és a rottweiler tenyésztés ebben az irányban folytatódott. Mára látható az összes hátránya, amit Adolf Pinkoss leírt.

Ezt láthatod itthon is és a világon, sok helyen

Munkában is nagy hátrány a rövid orr, meredek stop. Ám munkára, szolgálati kutyának egyre kevesebb helyen használják a rottweilert, így nincs miért visszatérni a működőképes fejhez. Én szeretem, ha a kutyám egészséges, természetesen jól tud levegőt venni, stabilan, mélyen, erősen, kitartóan, jól tud fogni, az őrző-védő munka alatt, ezért a tenyésztésben nem követtük ezt a divatot. Engem meggyőzött Pinkoß úr érvelése. Ma már a gyakorlatban is látom, a mai rottweilereket szemlélve, miről is folyt a csevej a régi szakemberek, tenyésztők között.

Nem az orrhát és a stop vonalát modellezi az alsó ív. A koponya és a fang hosszát ilyen sablonnal mérik. A kijelölt pontokra kell helyezni a sablont. A kijelölt pontok a grafikus rajzon vannak magyarázattal.

Egy kép alább, hibás elképzelés, erőltetett meredek stop, rövid orr, melyről egyre többen fogalmaztak meg kritikát! Túlzott extrimitásba ment el a törekvés, hogy a rottweilert nehéz, súlyos tartalmas kutyának láttassák!  Mindezzel komoly hátrányokat okoztak és az egészségügyi terheltség is felütötte a fejét. Mind a fogazatot, a légzést, a fogászkészséget érintve, pont úgy, mint ahogy eleink megjósolták.

A szem színe

2018-ban is egy fontos téma és a standard módosítás kapcsán Prof. dr Friedrich Peter írt róla összefoglalót.

BEIM ROTTWEILER Szerző Prof. Dr. Friedrich Peter <<< magyarul

A fogazat, fej, szem