Nem a törzskönyvezett nem értékesebb, nem az adminisztrációs lépés adja az igazi értékét az ebnek. A Törzskönyvezett, nem jelent mást, mint  regisztrálták az almot a fajta törzskönyvében. Erről pedig egy származási lapot állítanak ki a kiskutya tulajdonosai számára, a kinológiai csúcsszervezet pecsétjével hitelesítve.A törzskönyvezésnek csak akkor van értelme, ha az a fajta érdekeit szolgálja, elősegíti a fajtatiszta tenyésztést, a tenyésztők egymás munkájára való építkezését. A törzskönyvezés, a minősítések, győztességek, vizsgák, egészségügyi szűrések önmagukban semmit nem érnek, ha mögötte nincs az a kutya, amelyikre vágyunk, amelyikre azt mondhatjuk: Ez igen, ez aztán a jó kutya, pont olyan jó, mint apja, anyja, nagyapja, nagyanyja, az összes remek őse, melyeknek tulajdonságait örökölte!

Miért fontos a származás ?

Ismeretlen származással, minden véletlenszerű, semmilyen módon nem kiszámítható az eredmény. Hibák tömkelege rejtőzhet a kutya genetikájában, ami “váratlanul” felszínre bukkan. Csak az almot létrehozó embernek váratlan, mert optimistán, nem tervezi, hogy hibás utódok legyenek. Sose lesz mérhető tenyésztési eredménye annak, aki nem tudja dokumentálni, láthatóvá tenni a teljes tenyésztési eredményét! A véletlenszerűen jól sikerült kutyák bemutatása  csak azt a látszatot keltik, mintha minden rendben lenne a tenyésztés háza táján.

Tenyésztés komolyan

Aki komolyan veszi, az adatot rögzít, utódot ellenőriz, több generációban gondolkozik, nem a napi kutyaeladásra koncentrál elsősorban!  Ezt az adatgyűjtést, utód ellenőrzést, több generációban gondolkozást koordinálja egy tenyésztő szervezet, segíti a tenyésztők munkáját egy központi, hiteles adatbázissal! Amihez minden tenyésztő korlátlanul hozzáfér. Bizony ez szakmai munka, szakembert igényel, hogy állományszintű fajtanemesítés folyhasson!

Ettől a szakszerű munkától lehet értékesebb a törzskönyvezett

A tenyésztésben, a már tisztázott vonalakba ismeretlen származású egyedet nem visznek be, bármilyen jó saját teljesítményt mutat a kutya, túl nagy a kockázat. Senki nem szeretné, ha a sok pénz, fáradság, munka, veszendőbe menne, amit a kutyákba belefektetett.

Itthon ez nem szempont, mert gyakorlatilag mindenki vakon tapogatózik

Igy nincs miért aggódni, a fajtánkban sem, mert a kis számban jelen levő tenyésztő kutyáin kívül, akik ellenőrzött kutyákkal építették fel a tenyész állományukat, nincs tisztázott vonal így lerontani sincs mit. Úgy általában leromlott régen, a szakszerütlen fajtagondozás okán. Van jobb, rosszabb és mégrosszabb állomány. Ezért a fajtán belül, eltérő értékeket képviselhet  a törzskönyvezett állomány is, ami mellett ott van a törzskönyvön kívüli hatalmas populáció. Államosítás okán, pluszban, mindenki egyenlő eséllyel indult, nulláról kezdhette a tenyésztést, fajtanemesítést, a hibák kiszűrését.

Na, ez se lett itthon

Oka, hogy lelkes önkéntesek, a saját elképzelésük szerint vezényeltek. Hozták a  kötelező érvényű szabályokat, ami nem szólt másról, csak a pénzszerzésről. Három év alatt aztán ki is fújt, a rombolás elvégeztetett!

Mindig, az nyer, aki nem veszi túlzottan komolyan a tenyésztést, pláne nem közösségi szinten. A lelkiismeretes, odafigyelő, sokat tanuló ember egyénileg, természetesen rövid és hosszú távon is jobban jár, de a “fajtát ” meg nem mentheti a kijelölt sorsától.

Visszatekintés

Miért nincs törzskönyvezve egy fajtatisztának mondott kutya?  ITT

A törzskönyvezett értékesebb