Miért nincs törzskönyvezve, ez állandó és örök téma, amióta én kutyatartó vagyok és mélyebben el kezdett érdekelni a tenyésztés. Az évtizedek alatt az ok változott, de mindig a pénzzel volt összefüggésben. Az ideológia, a mese viszont mindig igazodik a jelen helyzethez.  Tekintsük át a jelent és picit a múltat hozzá. 

Tegyük fel, hogy a szülő pár törzskönyvezett

Akkor nincs akadálya az utódok törzskönyvezésének, mert a fajta törzskönyvébe bevezetni a megszületett almot, egyszerű adminisztrációval el lehet intézni. Ám ez az egyszerű adminisztráció, csak látszólag egyszerű. Ez több formában megejthető, a fajtát gondozó, tenyésztő szervezetnél. A tenyésztő szervezet itthon, a MEOE Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete volt, amíg szövetséggé nem alakult. Majd az államosítással Elismert tenyésztő szervezetek kezébe került a tenyésztésirányítás egy kis időre, de erről majd később. 

A törzskönyvezés menete

Egy alom bejelentése röviddel a kölykök születése után történik. Ám az egész folyamatot rengeteg dolog előzi meg. Minősített, tenyészszemlén részt vett és ott tenyész engedélyt kapott kutya esetében a törzskönyvezés adminisztrációs költsége lényegesen alacsonyabb, mint a nem minősített szülőktől származó almok esetében. Hiszen több évtized alatt gyűjtötték a tenyésztők hozzá a pénzt, hogy legyen egy korszerűen felszerelt központi irodájuk, adatbázisuk. 

Tisztázzuk a fogalmakat

Tenyésztő az, akinek a szuka kutya a tulajdonában van.  Neki kell, azaz van lehetősége bejelenteni az almot. A tenyészkutya minősítéshez több dolgot kell tenni, ami bizony idő, pénz. Némi szakértelmet igényel, a fajtában való jártasság alap szinten kívánalom.

Nem tenyészthető minőséggel születik a kutya

Minimum másfél év, de annál picit több, mire tenyészérett korba kerül és minden kötelező szűrésen átesik avagy minősítést megszerez. Veszünk egy szukát, fel kell nevelni, iskolába hordani, kiállításra vinni, kötelező egészségügyi szűréseket elvégeztetni az állatorvossal, melyről igazolást állítanak ki.  Kötelező tenyészszemlén felvezetni. Kiállításon ajánlott, hiszen ott címeket szerezhet, ami később rangot is ad neki. Azokkal a címekkel emelkedik ki a tucat kutyák sorából. Több százezer forint, mire ide eljutt bárki is. 

Amikor tenyészérett korba kerül

Keresni kell hozzá egy szintén tenyésztésre alkalmas kant. Vagy saját kan esetében, azt is felnevelni, iskolába hordani, kiállításra vinni, tenyészszemlén felvezetni, kötelező szűrések birtokában! Ez is több százezer forint.

Idegen kan választásakor fedeztetni kell vinni a szukát, kifizetni a fedezési díjat. Utazni, időt tölteni. Akár szabadság, munkaidő kiesés árán is! Ide kapcsolódik a tetemes állatorvosi költség, ha a fedezés optimális időpontját progeszteron szint méréssel szeretnénk meghatároztatni. Ezen kívül is számíthatunk állatorvosi költségre, hiszen az ellés előtt, után minimum egyszer, egy vizsgálat  kötelező, a legegészségesebb, legsimább vemhesség alatt is.

Egy kis kitérőt kell tenni 

Több évtized gyakorlata, szokássá vált mechenizmusok megismerése fontos, hogy értsd a mai helyzetet. 15 év árokásás, huzakodás után 2013-tól  állami irányítás alá vonták a kutyatenyésztést, minden megváltozott. Így a gyors és egyszerű adminisztráció bonyolulttá vált.  Szervezetek vezetői marakodtak a fajta gondozásért. Majd az állam kijelőlt, törvényi szóval kötelezővé tett, irányítása alá vont, egy addig civil hobbiként művelt tevékenységet. Az állami hivatal követelt, de adni nem adott semmit, így nulláról kezdve kellett volna szervezetet építeni. Ez bizony költségekkel járt volna. Csakhogy nem volt ki megteremtse újból a pénzt, ami gördülékennyé tette volna a törzskönyvezést. Az elherdált milliókat nem volt ki pótolja.

Megszünt a MEOE közös kassza, a felhalmozott vagyon nagyrészt eltünt 

A szövetséggé válással önálló fajtagondozó klubok vették át a tenyésztésirányítást. Fő feladatuk a tenyésztési, törzskönyvezési szabályzatok megalkotása, annak betartatása lett. Az ehhez szorosan kapcsolódó rendezvények lebonyolítása szintén az ő kezükbe került. Az ehhez szükséges eszközök, pénzforrás, emberi erőforrás csak a fejükben létezett. Azt gondolták, majd a tenyésztők mindent kifizetnek, hiszen a törzskönyvezésért semmi nem drága. A kötelező szabályokkal aztán szinvonalas tenyésztés lesz. 

Amit a tenyésztők az évtizedek alatt beletettek magába a fajtatiszta kutyatenyésztésbe

Lazán lenyúlták. Az állami kijelőléssel azt képzelték, hogy ők jönnek! Majd ők megmondják mindenkinek, hogyan kötelező rottweilert tenyészteni.  Sokan ezért külföldön, vagy sehogy sem tudták törzskönyveztetni az almot. AZ ÉVEK ALATT nem jobb, egyszerűbb, de minden kuszább, átláthatatlanabb lett! 

Három év után 

A rendszer be csődölt, az állam nem találta meg a számítását, ezért ismételten kiszállt! A törvényt módosították a MEOEszövetség, állami elismeréssel ismét a hazai kinológiai csúcsszervvé vált, mint régen.  Csakhogy semmi nem lett olyan, mint régen! A szövetségi rendszer megmaradt és a fajtagondozásért pályázni lehetett. Ki az erősebb, ki tudja ezt megszerezni játék után, két fajtagondozó klub működik. Ezen két szervezetnek van joga irányítani a tenyésztést, megalkotni a tenyésztési, tenyész szemle szabályzatokat és vezetni, ellenőrizni  a fajta törzskönyvezését. Az általuk felállított szabályokat kötelező betartani annak, aki tenyészteni szeretne, tehát a fajta sorsa az ő kezükben van! Mármint a törzskönyvezett állomány sorsa, hiszen a “láthatatlan” rottweiler állományra, csak közvetett befolyásuk van. 

Származási lap, amit a kutya tulajdonosa kézhez kap 

Ez a fajta törzskönyvébe bevezetett almok, kutyák egyedi származásának lapjairól  kiadott másolat. A köztudatban ez a törzskönyv. Ma EB SZÁRMAZÁSI IGAZOLÁS a neve. MEOE, FCI logo jelzi, hogy mely hazai és mely nemzetközi szervezet égisze alatt működő adta ki.    

Az alom bejelentés menete 2020.

származási lap

A MEOESZ törzskönyvezési szabályzata megváltozott 2016-ban, ezért meg kell említeni a regiszteres származási lapot is.  ITT OLVASHATSZ bővebben rólaregisztrációs lap

Az elkészült származási lapokat a tenyésztő kapja kézhez, de csak akkor, ha előtte a kötelező formai lépéseket elvégezte. A kötelező szabályok betartásával bejelentette az almot! 

Ismételjünk 

Kötelező tenyész minősítő rendezvények vannak, speciális szabályokkal. Kötelező chip, kötelező DNA (2020-tól) KÖTELEZŐ HD, ED, JLPP egészségügyi szűrés, már a jelentkezés feltétele is. Az azon való megfelelés komoly felkészülést igényel. A küllem és a munka értékelésre kerül. Ám ez csak a kezdett! A tényleges tenyésztői munka csak ezután jön. Járj utána mi költség ez! Nem tévedek nagyot pontos számítás hiányában sem, ha milliós nagyságrendet megközelítő összegről beszélhetünk, mire a kutya tenyészérett korba kerül és minőségi utódokkal büszkélkedhet a kennel!

Mi a kölyök ára

A kölyök ár a tenyészkutyák felnevelésének, minősítésének arányosított része + az alomra fordított költségek + a márkanév = kennel név több évtizedes fényesítése.  Az elődök elvégzett munkája, hogy egy nemesített kiváló rottweiler létezhet, mint fajta.

Ez sok pénz ? Igen az. Drága? Hát bizony az. Van olcsóbb? Van. Akkor miért vegyem drágábban? Senki nem kötelezhet rá, hogy úgy tegyél. Viszont a saját és tömegek igénytelensége tönkre teszi ( tette) a fajtát, ha így marad egyszercsak fajta sem lesz. 

Az elmúlt évtizedek rendszeréről és a változásról picit bővebben itt

Az egyik fajtagondozó szabályairól ITT  Így navigálj a MÁRK és a MEOESZ oldalán ITT