23. Klubsiger-Zuchtschau des ADRK -KS’ . 1988. 1990. 1992. után, 1993-ban, ismét ADRK Klub kiállításra mentem. Újból Rottweil-be. Ez volt a 4. Klub kiállítás , amit láttam és már nagyon sok felvezető, tenyésztő “ismerős” volt. A katalógusok, a tenyész könyvek böngészése alapján kirajzolódott egy kép bennem, párhuzamosan a hazai kiállítások, más tenyésztői elképzelések mentén. Érdekes volt szembesülni ,más és más, ADRK bírók bírálatával, a kutyák eltérő formájával és a végső eredményekkel.

Ezen a kiállításon meglepődtem, hogy az első fotón lévő kutya, az osztályában első lehetett. Sok más furcsaság is gondolkozásra késztetett. Itt már az emberi faktor , a felvezető személye, láthatóan módosított a helyezéseken. Vagyis észrevettem, amit addig nem , hiszen nem ismertem a szereplőket és a nyelvet sem beszéltem. Így csak kiderült számomra is, amit Wolfgang 1989-ben úgy fogalmazott meg :” Németország nem mese ország, a pénznek, az üzletnek nagy szerepe van. ” A bírók sem tévedhetetlenek és bizony nem mindegyiknek van kisujjában a “szakma”. Ez azért komolyan gondolkozásra késztetett. Sokkal jobban belemerültem, hogy megismerjem mindennek a hátterét. Saját szem, saját tudás – szakirodalom-tenyész könyv fordítások – videó nézés -tözsköny böngészés – kutakodás a vérvonalakban.

Socratesv.d. Runderkraal V1 offeneklasse

 

Glenn vom Achener Tor sg 2 Jugendklasse

 

Flash vom Wolfert Turm sg 3 Jugendklasse

 

Matcho vom Burgthann sg4 Jugendklasse

Kevés képet készítettem. Tömeg volt, nehéz volt a körhöz közel lenni. Csalódtam a győztesnek kihozott kutyák láttán, több osztályban. 

Katalógus itt

Katalógust 2018. májusában sceneltem be, egy facebook bejegyzés okán. ATS History Rottweiler

 2018. Közösségi média – facebook – közzététel – egy picit vissza hozza az emlékeket. A kiállításról hivatalos videó felvétel készült, akkor még VHS kazettán, amit meg lehetett vásárolni. Persze sokan saját felvételt is készítettek, de mi néhány évvel a rendszerváltás után még messze nem tartottunk ott, hogy akárcsak korlátlan deviza számlánk lehessen.  (mondjuk mi feltölteni se tudtuk volna ) 

23. Klusiger Zuchtschau des ADRK 28-29 augustus 1993 in Rottweil