Az agresszió, a fizikai büntetés, nem idegen a kutyáktól, mint ahogy nem idegen az sem, hogy valami fájdalom révén szerez tapasztalatot. Vadászás közben, verekedés közben a rangsor vitánál, vagy a terület, a család védelme során. 

A rottweiler fajta tenyésztése tudatos szelekcióval alakult, évtizedekig egy nagyon erős, karakteres jellemű, őrző-védő kutya kialakításán fáradoztak elődeink. Nagyon, nagy sikerrel és döntően sikerült is megvalósítani a tenyésztési célt. Dominanciára hajlamos, erős, határozott, tettre kész munka kutya vált, a marha terelő, hajtó kutyából.

Beköltözött a városba rendőrségi szolgálatban, a család és az ember védelmében, majd az őrző-védő a sportban is helyt állt. Mára jelentősen megváltozott az élet és durva, kérlelhetetlen kutyákra nincs szükség.  Sőt a zsúfolt városokban kifejezett őrző-védő hajlamra sem, már ami a mindennapokat érinti.

Azért még ma is elvárás, hogy az őrző-védő kutyák a védő szolgálatban, vagy a házőrző funkcióban, munkakutya sportban helyt álljanak. Mivel a fajta tenyésztése során, nagy hangsúlyt fektettek a fajta fizikai és mentális egészségére, munkaképességének megőrzésére, még ma is sok ösztön erős, jó munka kutyát találhatunk közöttük. Ezek meghatározott és jól körülírt képességek, amit az őrző-védő munka kutyáktól elvárunk. 

Magabiztosság, határozottság, tettrekészség, erő, dominancia, keménység, harckészség, kitartás, kézben tarthatóság, irányíthatóság. vagyis, okos, az emberi irányítást elfogadó, családba, beilleszthető, de ha kell, értünk harcba szállni képes kutya kell. Azaz ilyen is kell!

Ezt képviseli a rottweiler, mit fajta. Ám ez nem jelenti, hogy minden egyede ilyen! Lásd a megváltozott fajtaleírást ! Sokkal hajlékonyabb, puhább rottweiler a kívánatos a civil életben. 

A standard változásai , az évtizedek alatt !

Agresszió