A standard változásai  1901-1970.  A fajta leírás( standard)  tartalmazza, hogy egy fajtát miként képzeljünk el. Egy nemzetközi szervezet elismerése nyomán lesz elfogadott. Majd ehhez igazodnak a tenyésztők szerte a világon. Tenyésztési cél a standardot( fajta leírást) legjobban megközelítő kutya! Az évek során a fajta változik, átalakul, újabb célok irányítják a tenyésztést. Egy táblázat arról, hogy az évtizedek alatt, hogyan változtattak az elődeink.

Kattints a lenti képre két lépésben, hogy a jobban olvasható változat megjelenjen!

rottweiler standard változásai

Hogyan lesz elismert egy fajta 

A fajta elismerés egy hosszadalmas folyamat. Elképzelés, elhatározás, évtizedek, kitartó, komoly munka, adatgyűjtés,dokumentáció. Majd sok- sok ember céltudatos közreműködésével  lehet eredményes a tenyésztés. Legendák helyett tények kellenek , a meglévő kutyákról jól  dokumentált adatbázis , ami bizonyítja az elvégzett tenyésztői munkát.

Bővebben ITT

Több tízezer rottweiler született szerte a világban, a tenyésztés sok változást hozott. Mindig az adott kor szakmai irányítása és a véletlen befolyása szerint alakul a forma és a belső tartalom is. A fajtatörténet a változásokkal egészül ki. A standard módosítás szerintem nem megelőzi, csak egy kicsit követi a lényeges változásokat. Időnként rögzítik, hogy ők az anyaország, mit tartanak továbbra is követendőnek, mi az, amit kicsit másként képzelnek el. Mindig igazodnak a kor igényeihez. Ők adják az iránymutatást amit, nemzetközi szinten követni kell a tenyésztésben. Hiszen pl: rottweilerben van angol, amerikai fajtaleírás, ami azon a kontinensen irányadó. Mivel nem FCI tagállamok, nekik nem kötelező előírás az ADRK standard. Bár természetesen a fő irányt követik mindig. 

Bővebben a fajta alakulásáról ITT

ADRK oldalán 

A rottweiler mindig lenyűgözte az embereket.  Hűségét, szorgalmát, valamint engedelmességét és nyugalmát, használhatóságát emelik ki. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, családi kutyaként a Rottweiler megbízható, hűséges barát, de csak ha megfelelően tenyésztik és szocializálják. Ugyan úgy, mint az embereknél, az oktatás és a szocializáció kölyök korban elengedhetetlen. Minden rottweiler kölyök hajlandó tanulni, integrálódni, alárendelni magát, hogy  alkalmazkodjon a családhoz. A  környezet nagy hatással van rá. A megfelelő oktatás / képzés barátságossá teszi. A rossz, szeretetlen környezet elrontja a kutyát, és így az ember és a kutya együttélését is. Az ember felelőssége, mivé alakítja a rottweiler fajtát! Ez a tenyésztésre, a képzésre, az egészségre és a mindennapi életre egyformán vonatkozik.

 

A standard változásai