Fajta történet, avagy a rottweiler tenyésztés útja.  Honnan indult – hová jutott. Mit tudunk a rottweilerről meg, a régi írások alapján? Megszületik az első standard leírás  Streibel dr Hauck standard model után Kull 1901-ben írja le. Még nem volt egységes elképzelés a fajta tenyésztéséről, több irányban indultak el, több fajtaleírás született. Több klub alakult akik elhatározták, hogy rottweilert tenyésztenek, az adott kor elvárásai, lehetőségei szerint. Fontos mérföldkő 1910, amikor a rottweiler, mint rendőrkutya elismerést nyert. 

Fajtatörténetben sok legenda is fellelhető, például egy utalás 1616-ig nyúlik vissza. Peter Paul Rubens Fox and Wolf Hunt from 1616. A festményen farkassal harcoló kutya , ami erősen hasonlít az akkor még nem létező rottweilerre. Adolf Pienkoß Rottweiler c. könyvében 257. oldalon szerepel. De a net-en fellelhető forrás :  Itt 

Korabeli képek a XIX. századból

1911-ben megalakult az FCI

A kinológia támogatására, a fajtatiszta kutyák védelmében. Alapító tagjai Németország , Ausztria, Belgium, Franciaország, Hollandia. A szövetség eltűnt az első világháború miatt és 1921-ben alakult újra. Az új alapszabályát 1921 április 10-én fogadták el.

Eközben tovább folyt a rottweiler tenyésztés

1914-ben az első német rottweiler klub alakult, DDR néven. 1915-ben alakult egy mások SD RK dél német rottweiler klub néven. A két klub eltérő nézeteket vallott a tenyésztés irányáról. Majd jött a háború.

Az I. világháború után új lendülettel folytatták a munkát, megegyeztek és megalakult

1921-ben 

Az Általános Német Rottweiler Klub, mozaik szóval ADRK. 1924-ben világszerte elismerik a rottweiler fajtagondozó klubjaként.

Nemcsak az FCI ismeri el a fajtát

1931ben ismerte el a a fajtát az Amerikai Kennel Klub mozaik szóval AKC. A fajtaelismerés menete, nem csak egy bejegyzés , hanem tenyésztői munka eredménye, aminek szabályai vannak, konkrét állományt jelent.  

1936.

Bemutatásra került a rottweiler, a Crufts-ben. 1966-ban külön fajtaleírás készült Nagy-Britániában. Azaz ott is elismert fajta lett.

A fajtaelismerés menete, nem csak egy bejegyzés , hanem tenyésztői munka eredménye, aminek szabályai vannak.  Sem Anglia, sem Amerika nem FCI tag abban az időben!

A rottweiler fajta  elismerése az FCI tagállamok között jött létre először. Hivatalosan Németország, ezen belül az ADRK a fajta adó ország.

Egy kis kitérő

Hadi kutya lett, állami irányítással folyt a tenyésztés, katonai célokkal.  1933. Hitler hatalomra kerülésével a fajta katonai kutyaként kiválasztásra került.  II. világháború után ismét civil kézbe került. Majd

1949. junius 11-én alakult – VDH

A németországi kinológiai egyesületek szövetsége , melyhez csatlakozott az ADRK is. Új alapszabályt fogadtak el 1949-ben és 1968-ban.

született: 13.09.1973 Magasság / Súly: 68.00 cm / 58.00 kg Törzskönyv száma:ADRK 048232 Tenyésztői egyesület: ADRK Eredmény: gek. b. EZA Kiállítási eredmények: INT.CH ES’77 Képzetségi fokozat: SchH 3

Picit ugorjunk vissza az időben , amikor ez a kép készülhetett . Ő a kapcsolódási pont nálunk (tenyészetünkben)  a régi és az új között.

A mi  régi kutyáinkkal egyező vonal, Ives Eulenspigel vonala!

Hozzá kapcsolódik Noris vom Grüntenblick. Ő volt az a kutya akiben felfedeztük azt a karaktert, amit szerettünk, megtartani akartunk. Ezért választottuk őt fedező kannak, már akkor, amikor még nem volt befutott kutya .  

Int./DT.VDH-CH ES’93 KS’91’92 SchH III FH AD BH IPO III Gekort bis EzA HD +/-Noris von Grüntemblick 1988. szül.

KJS’-Fiatal Klubgyőztes. KS’ Klubgyőztes kétszer. körung, Eza. Német Mester bajnokságon többször eredményesen szerepelt. FCI rendszerű kiállításokon sokszoros győztes, Champion, több országban. 1991 a tenyésztésbe vétel időszaka . 1998 a tenyész időszak lezárása .

Másik vonal

Ezen éveknek egy másik vonala, más tenyésztési elképzelés eredménye, Rick von Burgthan 1992. Ő nem volt Klubgyőztes, körungja van, de nincs ismételt körungja.

INT / SCHWZ / ÖSTERR / LUX / DT.VDH-CH SchH III AD BH IPO III Gekört bis.14.09.99

Viszont nagyon sok FCI rendszerű kiállítás győztese DT. VDH – CH azaz Champion. Sose volt Német Mester bajnokságon ( DM )  résztvevő. Természetesen ettől függetlenül 3-as szintű munkavizsgája van.  1995- a tenyésztésbe vétel időszaka. 2003- a tenyész időszak lezárása. 

1980-tól

Már majdnem harminc év tenyésztés után, a két vonal kombinációjából, született.  2008-as év Klub győztes-KS’ kanja Danjo von der Tonberger Höhe.

Ö-KS’09, ES’09, DT.VDH-CH, DT.JGD. (ADRK). (VDH) .- CH BJS’07, ADRK KS’08, Ö -BS’08, – BH AD VPG III ZTP 01.06.08 -ban Mittelpöllnitz (Frank Hedtke)

Született 2006-ban. 2008 a tenyésztésbe vétel időszaka. 2016 a tenyész időszak lezárása. Bővebben róla  ITT

Ők csak kiragadott példák.

Több tízezer rottweiler született szerte a világban, a tenyésztés sok változást hozott. Mindig az adott kor szakmai irányítása és a “véletlen” befolyása szerint alakul a forma és a belső tartalom is. A fajtatörténet a változásokkal egészül ki.

A standard módosítás szerintem ma már nem megelőzi, csak egy kicsit követi a lényeges változásokat. Időnként rögzítik, hogy “ők ” az anyaország, mit tartanak továbbra is követendőnek, mi az, amit kicsit másként képzelnek el. Mindig igazodnak a kor igényeihez. Ők adják az iránymutatást amit, nemzetközi szinten követni kell a tenyésztésben.

Hiszen pl: rottweilerben van angol, amerikai fajtaleírás, ami azon a kontinensen irányadó. Mivel nem FCI tagállamok, nekik nem kötelező előírás az ADRK standard. Bár természetesen a fő irányt követik mindig.

Nézzük végig a standard módosításokat. 1901-1970-ig 

Majd ugorjunk 17 évet

1987. Itt a fej arányokat változtatták, és a jellem képnél már nem hangsúlyozták a keménységet, a kifejezett őrző-védő képességet.

13 év múlva egy újabb módosítás  

2000. Rögzítik, hogy mely farok tartás kívánatos, a jellem képnél a barátságosság, a gyerekek szeretete kiemelésre kerül. Sokoldalú felhasználhatóságát kiemelik, propagálják. Családi kutya, sport kutya, segítő kutya, kísérő, munkakutya, szolgálati kutya. Viszont tetten érhető, hogy nem a szolgálati vonalat erősítik, mint tették ezt 1911- ben. 

 Olvashatod

A mindenkor érvényes standardban, ami bárki számára hozzáférhető. A net-nek hála, az információ áramlás mára már nem szűkül be pletykákra. Persze egyszerűbb, ha nem kell gondolkodni, csak az mindig zsákutcába vezet. Lásd, mai magyar rottweiler állományt. Főleg azon részét, akiknek nem hoz sikerélményt ez a remek, fajta. Pedig a hiba nem a fajtában, hanem az emberi hozzáállásban, a tenyésztés irány vonalában van.

Újabb módosítás

A hibás irányt  felismerve, újabb standard módosítás vált szükségessé, ami 2018-ban FCI által is elfogadásra került. Részletesebb és egyértelműbb fogalmazás van  a fejformánál, a kívánatos test típus leírásánál. Kikerült a szövegből a gyerek szeretetre való utalás. BŐVEBBEN ITT

Népszerűsége csúcsának mondhatjuk a fajta történetben

1990-es évek közepét, ekkor a legnépszerűbb a rottweiler, mint fajta. Amerikában, a legnépszerűbb fajta listában, még mindig 9. helyen van, 2013-ban a rottweiler! ( ekkor készült az eredeti írásom) 

Most itt tartunk a fajta történetben 

Google fordító programmal is hasznos olvasmány.  Idézet az ADRK honlapjáról, de nem szó szerinti fordítás és részlet. 

A rottweiler mindig lenyűgözte az embereket.  Hűségét, szorgalmát, valamint engedelmességét és nyugalmát, használhatóságát emelik ki. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, családi kutyaként a Rottweiler megbízható, hűséges barát, de csak ha megfelelően tenyésztik és szocializálják.

Ugyan úgy, mint az embereknél, az oktatás és a szocializáció kölyök korban elengedhetetlen. Minden rottweiler kölyök hajlandó tanulni, integrálódni, alárendelni magát, hogy  alkalmazkodjon a családhoz. A  környezet nagy hatással van rá. A megfelelő oktatás / képzés barátságossá teszi. A rossz, szeretetlen környezet elrontja a kutyát, és így az ember és a kutya együttélését is. Az ember felelőssége, mivé alakítja a rottweiler fajtát! Ez a tenyésztésre, a képzésre, az egészségre és a mindennapi életre egyformán vonatkozik.

Az ADRK  – amely jelenleg a VDH  által elismert egyetlen németországi Rottweiler szövetség – több mint 90 éves tenyésztési felügyelete bemutatja tapasztalatait, kompetenciáját és elkötelezettségét a német fajta és a kulturális javak megőrzésére. Az ADRK megpróbálja javítani rottweilerünk minőségét. A legszigorúbb tenyésztést segítő intézkedésekkel, amellyel folyamatosan alkalmazkodunk az új kihívásokhoz és a környezeti hatásokhoz. Tenyésztésünk elsődleges prioritása a fajtánk egészségének kell lennie. Az egészség jelzése kutyáink mentális és fizikai rugalmassága. A tenyésztés célja több, mint valaha:  “Egészséges, magabiztos, barátságos társak, családi kutyák, akik kiváló formát és teljesítményt mutatnak”

Rottweilerről és elterjedéséről 

Nagyon röviden és nagyon kivonatosan írtam a fajta történetről. Legyen itt, ahonnan jegyzeteltem ezeket az adatokat.

https://en.wikipedia.org/wiki/Rottweiler

FCI  – erről a szervezetről beszélnek néhányan nagyon lekezelően, éles kritikákat megfogalmazva. Pedig a tényleges kinológiai munka, tagegyesületekben, országokban önállóan folyik. Kinek kinek tehetsége szerint. Emberek akik irányítják a szervezetet, összehangolják a tagegyesületek munkáját, irányvonalat adnak.

http://www.fci.be/de/FCI-Vorstand-2385.html

FCI tiszteletbeli elnökei, akik a korábbi időszakok irányítói voltak

http://www.fci.be/de/Ehrenprasident-und-Ehrenmitglieder-der-FCI-56.html

VDH történelme

https://de.wikipedia.org/wiki/Verband_f%C3%BCr_das_Deutsche_Hundewesen

ADRK történelme

https://adrk.de/index.php/en/rasse/historie

ADRK 100. Jubileum

Ez pedig a népszerű fedező kanok listája a lenti fotón. Első két helyen a legtöbbet fedező két kan! Nem véletlen, hogy Noris vom Grüntenblicket és Rick von Burgthannt hasonlítottam össze a fenti összefoglalóban. Az újkori történelemben, amikor már kinyílt Magyarország számára is a világ, ők itthon, nagy hatással voltak az állományra. Ez ma is látható. Ügyesen böngészve a törzskönyveket, adatbázisokat, az is látszik, hogy nem csak itthon voltak meghatározók! Szerte a világban mindenhol !

fajta történet
Fedező kanok listája
Fajta történet
A százéves jubileumra kiadott könyv. Kennelek , fotók

Fajta történet