Hogyan lesz elismert egy fajta ? 

A fajta elismerés egy hosszadalmas folyamat. Elképzelés, elhatározás, évtizedek, kitartó, komoly munka, adatgyűjtés,dokumentáció. Majd sok- sok ember céltudatos közreműködésével  lehet eredményes a tenyésztés. Legendák helyett tények kellenek, a meglévő kutyákról jól  dokumentált adatbázis, ami bizonyítja az elvégzett tenyésztői munkát.

Egy fajta alakulását tenyésztők, szervezeti szinten klubok befolyásolják, hivatalos létezésüket azonban csak a legfelsőbb kinológiai szervek ismerhetik el.

A fajta elismerés folyamata, illetve az elismert fajták, azok szín és méret változatainak listája szervezetenként eltér.

Ha egy szervezet nem ismer el egy fajtát; nem ad ki a fajta egyedeinek törzskönyvet, így nem nevezhető fajtatisztának, és nem nevezhető általuk rendezett kiállításra. Egy fajta csak abban az országban számít elismertnek, mely tagja az elismerést igazoló központi szervezetnek. Pl.: Nagy-Britannia nem FCI tagország, így nem minden FCI által elfogadott fajtával lehet kiállításaikra nevezni pl.: Crufts-ra pumi vagy mudi nem nevezhető.

Fajtaregisztrációt engedélyező szervezetek

A The Kennel Club Egyesült Királyság, alapítva; 1873. a világ első Kinológiai szervezete. Jelenleg 210 fajtát ismer el, 7 fajtacsoportba sorolva.

Az American Kennel Club, AKC USA, alapítva; 1884. listáján 173 fajta szerepel, szintén 7 csoportra bontva. Emellett létezik egy másik amerikai klub is.

Az UKC (United Kennel Club: 50 USA állam + 25 külföldi ország, alapítva; 1898). Ők 366 fajtát regisztráltak eddig, melyeket 8 csoportra osztották. Az AKC-val szoros kapcsolatban lévő CKC Canadian Kennel Club, alapítva; 1888. 174 fajtát ismer el,7 fajtacsoport

Az FCI Fédération Cynologique Internationale

Alapítva; 1911. 343 fajtát lajstromozott mostanáig, melyeket 10 fajtacsoportba sorol.

A szövetség célját az alapszabály 2. paragrafusa írja le:

Az FCI célja, hogy a hozzá csatlakozott tagországokban elősegítse a tenyésztést és olyan egészséges kutyafajták felhasználását, melyek testalkatának igazodnia kell a vonatkozó standardhoz, és a fajta jellemző tulajdonságainak alapján meg kell felelniük felhasználási céljuknak; hogy támogassa a kutyás és kinológiai információk tagországok közötti szabad áramlását, valamint hogy kutyakiállításokat és próbákat szervezzen.

E nemzetközi kinológiai szervezet 48 európai ország -37 tag – köztük Magyarország, 7 társult szervezet, 3 szerződéses partner.  20 amerikai és karibi ország -18 tag, 2 társult szervezet- 15 ázsiai ország -9 tag, 5 társult szervezet, 1 szerződéses partner-, 2 óceániai ország -társult  szervezetek- és Dél-Afrika kennel klubját fogja össze.  Országonként csak egy apparátust ismer el. 😀 A teljes FCI fajta-lista csak a tagországokra vonatkozik. Társult szervezetek, illetve szerződéses partnerek nem minden FCI fajtát fogadnak el. Pl.: az NZKC -New Zeland Kennel Club, alapítva; 1886-, mely az FCI óceániai társult szervezete, csak 203 fajtát tart nyilván 7 fajtacsoportban.

Új FCI fajta elismerésének procedúrája.

Egy újfajta elismeréséhez szükséges dokumentumokat az FCI központi titkárságára nyújthatja be bármelyik FCI-hez tartozó nemzeti kennel klub. A származási ország helyett más FCI ország nemzeti klubja is beadhatja a kérelmet, mint megbízott. Az újfajta lehet; más nemzeti klub által már elismertfajta, máshol elismert kutyapopuláció, újjá élesztett, vagy újonnan létrehozott fajta. Az új fajtának meg kell felelnie a „fajta” definíciónak. Meghatározott számú egyed, melyek stabilan örökítik sajátos jellemzőiket generációkon át. Populációjukban legalább 8 teljesen különböző vérvonalnak kell lennie, vérvonalanként pedig legalább 2 kan és 8 szuka megléte szükséges. A folyamat sikerességéhez minimum 1000 megfelelően regisztrált példány kell.

Ami a kérelem benyújtásához szükséges.

Adathordozó, mely mozgó és állóképeket mutat típusos egyedekről, írásos bizonyíték a több mint 8 abszolúte független vérvonalról, a regisztrált egyedekről, jelentés az egészségügyi szűrésekről, ellenőrzésekről pl.: csípőízületi diszplázia, epilepszia, PRA, valamint a viselkedés és jellemfejlődés ellenőrzéséről.

Ezeken felül kell egy meghatározott mintájú előzetes standard leírás francia, német, angol vagy spanyol nyelven, első lapján egy rajzzal az adott fajtájú kutyáról. Miután a felsorolt dokumentumok maradéktalanul megérkeztek az FCI titkárságára, a szervezet hivatalos delegációt küld ki helyszíni vizsgálatra.

A delegáció tagjai az FCI Tudományos Bizottságából és a Standard Bizottságból érkeznek. A két bizottság, a vizsgálat lefolytatása és a begyűjtött anyagok elemzése után, együttesen nyújthatja be a fajta ideiglenes elismerésére vonatkozó kérelmet az FCI elnökségéhez.

Amennyiben az FCI elnöksége megadja az ideiglenes elismerést, a fajta bekerül az összes tagország fajta jegyzékébe. Ettől kezdve részt vehetnek kiállításokon is, de CACIB címet nem kaphatnak!

Ideiglenes

Az ideiglenes elismerést követően minimum 5 újabb generáció és 10 év szükséges ahhoz, hogy kérvényezhető legyen a fajta végleges elismerése. Ha ez 15 éven belül nem történik meg, az FCI leveszi a fajtát a listájáról.

A végleges elismeréshez szükséges: írásos beszámoló a fajta fejlődéséről. Regisztrált egyedek száma, vérmérséklete, egészségügyi állapota, illetve a fajta alakulásában, tenyésztésben fellépő nehézségekről. Pontos statisztika kell a születésekről, a származási országból, valamint az azonos szekcióba tartozó országokból, legalább 3 évre visszamenőleg. További jelentést kell írni arról, hogy a végleges kérelmezést megelőző legalább 1 évben, hány adott fajtájú kutya vett részt hazai illetve külföldi kiállításokon.  A kiállításokat pontosan meg kell nevezni, részletes fajta-statisztikával, eredményekkel.

Majd két – FCI elnökség által kijelölt – szakértőnek el kell ismernie a következő tényeket. – A fajta jelentkezése egy különösen fontos eseményre, -a fajta homogenitása és standardnak való megfelelése, – kiegyensúlyozott viselkedés. Ezek után a kérelmező ország, a Standard Bizottsággal együtt el kell, hogy készítse a végleges standardot.

Miután minden feltétel teljesítve lett, a Tudományos és a Standard Bizottság ismét összeül megvizsgálni a begyűjtött anyagokat. Ha mindent rendben találnak, az ideiglenes standardot megváltoztatják és felterjesztik a végleges elismerésre vonatkozó kérelmet a közgyűlés elé. Hogyha a közgyűlés elfogadja a beadványt, a fajta véglegesen elismertté válik.  A folyamathoz tartozó összes költséget, a kérelmező ország nemzeti kennel klubjának kell állni.

Egy másik szervezetnél történő  fajtaelismerés folyamatának előkészítésére.

Az amerikai AKC Foundation Stock Service (AKC-FSS) olyan ritka fajták nyilvántartásával foglalkozik, melyek még nem rendelkeznek AKC regisztrációval.

Listájukon jelenleg 62 fajta szerepel, köztük a drótszőrű magyar vizsla, a pumi és a mudi. Ezen fajták regisztrációja azért problémás, mert nincsenek megfelelően dokumentálva a szükséges adatok pl. születések, egyedek pontos száma.

A Foundation Stock Service segíti a hivatalos nyilvántartásba vételhez elengedhetetlen adatok, filmek, fotók begyűjtését, és pontos feljegyzéseket készít a hazai és több külföldi állományról.

Egy fajta FSS programba kerülést a fajtagondozó klubnak kell kezdeményezni, aktív tagjaik minél nagyobb számú részvételével, minimum 100 háztartás. A klubnak be kell adnia a származási ország által kibocsájtott standardot. Ha a helyi állomány ettől eltér, arról részletes beszámolót kell mellékelni. Be kell jegyeztetni legalább 150-200 kutyát, melyek családfája minimum 3 generációra visszamenőleg igazolható.

A programban részt vevő kutyák FSS törzskönyvet kapnak, mellyel Egyéb Osztályban, Miscellaneous Class, indulhatnak egyes kiállításokon.

Minimum 1 – pontosan dokumentált – kiállítási év és legalább 1000 nevezett FSS törzskönyvvel rendelkező kutya után, a klub, 6 hónap várakozás elteltével, kérheti a véglegesítést, ha az eredeti standard nem ütközik az AKC irányelveivel.

Forrás, SAJNOS AZ OLDAL ÁTDOLGOZÁS ALATT (vagy megszünt): http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=7312

fotó forrása : A. Pinkoß De Rottweiler c. könyve

Fajta elismerés