Mottó: A kutya nem játékszer, de jókat lehet játszani vele!

Többször írtam erről, de rendre előbukkan a kérdés , hogy rottweiler való e gyerek mellé. Természetesen való, de néhány szabály betartásával. Kende és Lilu jó példa erre.
Az első és legfontosabb, hogy kutyát , nem a gyereknek veszünk, hogy ő majd gondozza , neveli!  Ez bizony a felnőtt családtagokra vár.
Utópisztikus elképzelés, hogy a gyerek, aki maga is nevelésre szorul, felelős gazdi tud lenni! Önmagát se tudja felnevelni, miként is birkózna meg a kutya nevelésével? 
Fokozottan így van ez egy nagytestű kutyánál , de a kistestűek sem kivételek ez alól. A rottweiler se különleges eset, de egy nagy , erős őrző-védő fajta nem gyerekjáték!

A képre kattintva kijön a teljes album. Vagy ITT 

A magabiztos, “kutyaszerető” Kendét láthatjuk. Ennek ellenére ott vagyok mindig a közös játékuk közben. Figyelek, beavatkozom, ha kell!  Hamar megértik a kiskutyáink, hogy a gyerek nem játékszer!  A gyereknek meg azt kell megtanulni ,hogy nem futkározhat, ugrálhat, sikongathat a kiskutya közelében. Más játékot kell játszani, pl. labdát dobálhat nekik, vagy jutalomfalattal kötheti le a figyelmüket.  Fontos! Nem kell felpörgetni a kis kutyát játékkal, de inkább lassítani célszerű a gyerek társaságában.

Gondolkozzunk előre ! Én is így tettem . Kende és Lilu így lettek barátok !

Kölyök kutyának sétákkal, szabad rohangálással kutyatársaságban lehet és kell a feles energiáit levezetni,nem a gyerekkel való futkározásban ! Ez  a futkározás kényelmesnek tűnik, mert lefárad a kutya, ám ez csak látszólag jó játék. Nem attól érzi igazán jól magát a kutya, ha megpróbáljuk szórakoztatni a saját igényeink szerint. Sok ember képzeli azt, hogy a kutya felhúzható és kikapcsolható igény szerint, neki kötelessége jól viselkedni ! NEM így van! Amikor megtanítjuk egy hibás viselkedésre, ugyan annyi idő átnevelni egy jóra! 
Ráadásul a kutya hamar lenövi a gyereket, úgy fizikailag , mint fejlődési ütemében. Akkor szembesülhetünk vele, hogy fellöki, figyelmen kívül hagyja, nem tiszteli eléggé a gyereket és ez akár balesetekhez is vezethet.

Kende és Lilu 2011.