Kérdezz-Felelek és a Ztp. Téma amiről most és mindig beszélgettünk, nem más, mint a tenyészalkalmassági vizsgálat az ADRK berkeiben. A kérdéző felvetésére válaszolva született az írás.

Kérdező: Ha a rottweiler egyik tulajdonsága az, hogy önállóan, a veszélyt felismerve képes cselekedni és védeni (nem saját területen), akkor kérdezem én, hogy pl a német Ztp-n ezt hogyan tesztelik, mert akkor hogyan is bizonyosodhatunk meg arról, hogy ez a nagyszerű tulajdonság jelen van?

Én: Sehogyan nem tesztelik. Azaz, a Ztp teljes gyakorlatsora maga a teszt! Feltételezik, hogy a magabiztos, bátor, jó ösztön készletű kutya, megfelelő nevelés és tréning után, képes ilyen feladatra. Hiszen a kinológia tudománya ezt már bebizonyította. Aki szakértő szemmel néz egy ilyen kutyát (kellő kutyás tapasztalattal) különbséget tud tenni a megcsinált, felkészített, vagy a jó ösztön adottságú kutya között. Ez látszik a különböző gyakorlatok során. Mennyire határozott, mennyire domináns, mennyire gyorsan vált a különböző szituációk között. Ezek a gyors váltások, mennyire merítik ki agyilag, a kimerülés miben jelentkezik. Ideges agresszió? Vagy tompultság? Vagy pici szétszórtság, esetleg egy behúzott farok, vagy a teljes menekülő-elkerülő magatartás? Na, ezeket a súlyos hibákat, hogy menekülés, elkerülés egy német Ztp-n, nyílt formában nem látod, mert azért amíg az a kutya odakerül, már több szakember látta, foglalkozott vele, tesztelte. (itthon láthatod, ha készül videó , vagy elmész a rendezvényekre)

Vagy ez a tulajdonság csak a vágyunk?

Igen, ez a tulajdonság, lassan csak a vágyunk lesz, hiszen ma már nem hordhatsz csőre töltött fegyvert! „hogy önállóan, a veszélyt felismerve képes cselekedni és védeni” Az azért, régen sem így volt, csak voltak különösen önálló (dominás) vezető típusú, intelligens kutyák, akik „olvastak” az ember gondolataiban. Azaz, az évek folyamán, olyan szoros egység alakult ki a kutyák és a gazdáik között, hogy félszavakból is értették egymást. Persze ehhez mindig meg kellett erősíteni a kutya helyes cselekedetét, ha védelmi szituációba került.

Vagy ez a tulajdonság melyik tesztelt ösztönnek a következménye?

A jelenlegi Ztp-n szerintem a XXI. századi elvárások a nagyfokú közömbösség és irányíthatóság, magabiztosság játszik legnagyobb szerepet manapság. Az ŐV anyagot, pedig vagy lazán veszi egy kutya, ha jók a képességei, vagy a profi szakemberek picit több munkával “beleteszik”, megtanítják a kívánt gyakorlatokat.

Lásd, mint fent.Miért “tudja” az egyik és miért nem a másik?

Azért, mert a standard leírás szerint a “rottweiler” ilyen.  Domináns, erős karakterű, vezető típusú kutya, amelyik nem törik meg, az erős fegyelmezés súlya alatt sem. Nemes és büszke. Megtanulja, kezelni és kontrolálni az ösztöneit. Tanulási képessége kiváló. Kézben tartható. Terhelhető. Azaz ÖMT= (ÖSZTÖNÖS, MAGABIZTOSSÁG, TERHELHETŐSÉG)

Persze, nem közömbös, hanem távolságtartóan figyelmes, engedelmes, fegyelmezett! Ez volt a kívánatos és az ilyen kutyák voltak támogatottak, ők lettek a tenyészkutyák. Tulajdonságaikat meg át is örökítették az utódaikra. ( szemben a meg tanítottal, aki a tanult viselkedését nem örökítette át , azaz mást, sok nem kívánatos dolgot örökített)

De kérdezem én, hogy milyen normális szituáció az, amikor egy hangosan zörgő izét lengetnek a kutyám felé.

A magasan kvalifikált német rottweileres szakemberek biztos tudják a választ, Petermann úrtól kellett volna megkérdeznem, de akkor nem jutott ez eszembe. De bízom benne, hogy itt is választ kapok.  Szóval arra gondolok, hogy ha egy nyers kutya felé bezörgetnek egy izét, akkor, ha támadólag lépne fel, veszélyt érezve, akkor átmenne-e a ZTP-n? (Valszeg igen, mert egy agresszív kutya el sem jut idáig, mivel már a méret felvételnél el bukna, szóval csak elvi kérdés, amit kérdezek)

Egy magabiztos kutya, ha nem zajérzékeny, nem érzékeli veszélynek, a lengetett zörgő izét!  Így nem is támad!

Az indokolatlanul agresszív kutya, amelyik nem kézben tartott, frusztrált, ideges-na az nem megy át a ZTP-n! A jó, hasznos agressziót ott is tolerálják. (ott többnyire sok-sok éves kutyás, kiképző, segéd,  évekkel a hátuk mögött, szakemberek bírálnak)

Meddig mehet el a kutya a veszélyt érezve? Tudja rangsorolni, hogy ez mekkora veszély, és mekkorát morgok vagy mekkorát, harapok?)

Igen, tudja rangsorolni, ösztön készlete, temperamentuma, „élessége” alapján. Na meg a gyakorlatból, tapasztalat és tanulás útján!

De tovább megyek. A szigorú keretek között végrehajtott ZTP mennyire “szűkítik be” a rottweiler tulajdonságait, és mit veszítünk el belőle, és merre megyünk tovább???

Igen leszűkíti, el is veszítünk belőle, de sok ember számára „fogyaszthatóbbá” teszi a fajtát. Azaz egy szélesebb réteg kezébe adható.

Miyen rottweilerünk lesz 10-20 év múlva, és milyen rottweilerünk volt 30 éve?

Ilyen is volt, mint ma, és voltak nagy egyéniségű, legendás kutyák. Milyen lesz 10-20 év múlva? A németeknek vagy jobb, vagy ugyanilyen. Nekünk? Ha nem kezdünk el okosan tenyészteni, ennél már csak rosszabb lehet. (2008)

Megjegyzés:

2011-ben azt kell mondanom, hogy bizony egyre kevesebb az a szakember aki felismeri a “jó” ösztön készletű kutyát. Nagyon-nagyon eltávolodtak Németországban is a legendás képességű kutyáktól. Mondjuk ez némiképp megnyugtató számomra, hogy nem speciálisan magyar jelenség, bár a húsz év hátrányunk fejekben lévő tudásban, még így is jelentősen megnehezíti a komoly tenyésztői munkát.

Kérdezz-Felelek Ztp.
Tagged on: