Kiképzésről, versenyről azaz a B ágazat, no meg egy cél kapcsán megfogalmazott gondolataim. Amikor látsz egy munkakutyáról, versenykutyáról készült videót, de szuper, gondolod! Azt szeretném, ha az enyém is így csinálná! Nagy lendülettel elhatározod te is erre fogsz készülni. El kezded másolni a látottakat, kapsz ugyan segítséget is hozzá, de inkább csak küzdesz, de a tied sehogy se akar úgy sikerülni.

Próbálod így, próbálod úgy és még sem lesz olyan.

Pedig a te kutyád is gyors, lendületes, apportos, ösztönerős. Még sem  sikerül olyanra. Ügyetlen vagy, rossz kiképző, rossz a módszer, a te kutyádra más kellene? Hmmm. erről eszembe jutott valami, hogyan érthetnéd meg jobban amiről már sokat beszélgettünk és írtunk. Ez a videó adta az ötletet, és egy beszélgetés.

Menjünk visszafele, jutott eszembe

Így keresgéltem egy kicsit, de előtte a bevezető szöveg. Amikor látsz 3-4 éves kutyákat hármas szintű versenyen, vizsgán  a kész megtanult anyagot látod. Rengeteg gyakorlás, tréning van mögötte, mégsem lesz hibátlan a munka. Látod, hogy más-más pontszámot kapnak. Ugyan az a kutya sem teljesít egyformán, még ugyan annál a bírónál is más pontszámokat kap, de olyan is van, hogy bírók teljesen másként értékelik a munkát.

Egy remek kutya is hibázhat, mert a kutya nem gép, amin benyomunk egy gombot és működik. Minden alkalommal hat rá sok minden ami befolyásolja a munkáját. Mi is? A napi hangulata, fizikai állapota, az idegen környezet, a megszokottól eltérő helyszín, más emberek, más kutyák, más szagok. Ugyan ez igaz a kutya vezetőjére, őt ugyan az idegen szagok nem hozzák izgalmi állapotba, de a verseny, vizsgahelyzet igen. Szóval kutyára, emberre hat sok minden és ez befolyásolja az aznapi teljesítményüket. A cél az a felkészülésnél, hogy olyan szinten kiképezzék a kutyát, hogy pont azt tudják nyújtani vizsgán, versenyen, amit az otthoni tréningeken, a felszabadult munka során. Ehhez nagyon sokat kell gyakorolni és tudni kell céltudatosan kiképezni a kutyát! 

A profik nem javítgatnak hibákat, hanem a kutyát kiképzik

Törekednek arra, hogy pontosan, szépen, lendületesen, jókedvvel dolgozzon. Szakszerűen fogalmazva, motiváltan, lendületesen, koncentráltan, egy vezényszóra hajtsa végre a gyakorlatokat! A kezdetekkor ott lebeg a végső cél a szemük előtt, de a megtanultakra építenek mindig!

A kutya kora szerint emelve a követelményt

Kezdetben sok a falat, sok a játék, aztán nyújtják az időt, majd elmarad egy- egy játék, majd elmarad a tárgy is, csak a vezényszó van, a test és a hangjel, a simogatás, örömködés. Nézd a videókat! Nem látsz, más módszereket, nem ugrál ide-oda, hogy próbáljuk így hátha úgy jobb lesz! A már megtanultakban lép tovább! A vezényszó, a testjel, a jutalmazás ugyan az ! 

Fontos hallanod, hogy a hangsúly, azaz a vezényszavak  milyen lényeges elem.

Az irányítja a kutyát a kiképző mozdulataival, testjeleivel együtt. Azt tanítja, ami a vizsgán elvárás lesz!  DE persze, nem azonnal ugyan úgy, de pici részekre bontva a gyakorlatokat. 

Lásd a videókat

A kiképző személye ugyan az , bár két kutya videóit teszem ide. A módszere látszik így is. Az első, a bevezetőben említett munka, ami nagy hatással volt rám. Nincs szöges, nincs rángatás, de egy precíz, gyors, lendületes munka.

1. 33 hónapos, az ö-védő, felugatás eresztés .

2. 21 hónapos apport

3.15 hónapos  

3. 13 hónapos

4.8 hónapos

5. 6  hónapos

Ne légy lusta megnézni, most már időrendben!
 1. 12. hetes 

2. 6 hónapos

3. 8 hónapos

4. Emily 13 hó

5. Emily 15 hónapos

6. Emily apport 21 hó

7. Emily 33 hó

Kiképzésről, versenyről  –ez volt az eredeti írás
Ez ugyan az alapszintű IGP 1 B ágazat leírása, de megtalálod a szabályzatok között a teljes vizsgaanyagot is. Nem érdekel, mert malinois kutyát látsz, akkor menj fel erre az oldalra és rottweilerben is láthatod ugyan ezt!
Kiképzésről, versenyről