Kölyökkutya tudatos tréning, ami játékos alapozás, kötődés kialakítása, formába öntve. Nem képezzük még ki a kutyát! Viszont nem is tanítunk homlokegyenesen mást, mint ami a szemünk előtt lebegő későbbi cél. Motiváció, koncentráció, lendület, gyors reagálás. Lásd a részleteket, a szabadon követés, pozíciók, behívás, apport bevezető részgyakorlatait, ami a figyelem, koncentráció tanításával kezdődik.

Temperamentum

Ezek a szösszenetek megmutatják a kutya motiválhatóságát, temperamentumát, figyelmességét, ösztönös reagálását az ismeretlen helyzetekben is. Négy hónapos kor fölött kezdi mutatni a területvédő ösztönét, kezd a távolban felbukkanó emberekre figyelni és ilyenkor tudjuk a védő viselkedését először tesztelni. Ehhez gyakorlott segítőre támaszkodunk, nem a bosszantásról, hergelésről szól a tréning. Képesség felmérés, persze, ha van szemünk hozzá és tudjuk is, hogy mit láthatunk.

Fontos figyelmeztetés a kölyökkutya tréning  kezdetéről!

Az autóból kivéve, laza, szabad sétával indul a ráhangolódás, majd úgy visszük a pályára a kölyköt, hogy elvégezte a dolgát, szimatolással felmérte a terepet. Ugyan ezt a gyakorlást, egy parkban is megtehetnénk, de ott túl sok egyéb inger adódhat, ami hátráltatja a koncentrált tanulást. A tréningekkel párhuzamosan a szocializáció, a társadalmi viselkedés szabályainak elsajátítása is nagy hangsúlyt kap! Emberekkel, más kutyákkal való találkozás, játék fontos elem ebben a korban. Amit most elmulasztunk, később nehezen vagy egyáltalán nem pótolható!

Kelly, már az alomban megtanult figyelni az emberre, szívesen cipelt, hozta vitte a felkínált játékokat. Családban, gyerekekhez szocializálva nőtt fel. A kiválasztás fontos eleme volt, már az alomban, hogy hogyan reagál a gyerekekre! Majd a nevelés során is hangsúlyt kapott ez a terület. Vissza  igazolta később, hogy a választás, a felnevelkedés jó volt. Idegen gyerekekkel is baráti viszonyba került azonnal.

Kölyökkutya tréning