Kutyaiskolába kell járni, mondják néhány fajtánál. A rottweiler is ilyen. Ez az utóbbi években hátrányt jelent a fajtaválasztás során, mert az emberek tiltakoznak, hogy kiképzésre járjanak.

Na, de miért is kell kutyaiskolába járni?

Nélküle nem lehetne egy rottweiler jól nevelt?

Nem nevelhető úgy, mint bármelyik kutya?

Speciális képzést igényel?

Laikusként segítség nélkül nem sikerülhet felnevelni? 

Ááá, dehogy! Sőt!

Remekül el van anélkül is, hiszen eszes, értelmes kutya, a hétköznapi feladatokat sec-perc alatt megtanulja, főleg, azt, ami egy kerti, házőrzőnek kell.  Viszont, ennél sokkal több lehetőség rejlik benne, mert elődeink egy nagyszerű feladatot találtak számára, amikor a marhacsordák terelésében nem volt már rá akkora szükség.

Kiválasztották rendőrkutyának, képességei alapján 1911-ben. Amióta a fajta céltudatos tenyésztése elkezdődött, azóta tenyésztési cél a munkára való alkalmasság! Mindig a kor elvárásainak figyelembevételével határozták meg a feladatot, amiben helyt kellett állnia. Helyt is állt és újabb és újabb feladatai lettek. Az évtizedek teltek, a tenyésztés folytatódott, majd egy évszázad után is maradt tennivaló a fajtával. Sokoldalúsága népszerűvé tette és sokan szorgoskodtak a fajta körül. Ugorjunk egy nagyot és térjünk a tárgyra a bevezető után!

A fajtaleírás így ír erről.

ITT  

A rottweiler tenyésztés arra törekszik, hogy egy olyan, erőtől duzzadó kutya fejlődjön ki, amely súlyos egyéniséget tükröző őszmegjelenésében ne legyen híján nemes vonásoknak, és különösen alkalmas legyen kísérő, őrző-védő és munka kutya feladatok ellátására.

A fajta, jó képességeit megtartó tenyésztés kívánja meg, hogy képezzük, fejlesszük, mint munkakutyát! Remek szabadidős, sport tevékenységek is űzhetők a rottweilerrel, melyekből bajnokságokat, világversenyeket rendeznek. A tenyész szelekció szintén egy meghatározott vizsgarend szerint zajlik.

E köré a tevékenység köré, kutyaiskolai hálózatot alakítottak ki a fajtaadó országban, hiszen civil körben már nem folyhat „csibészelés”, ahogyan az őrző-védő munkát nevezte a közbeszéd régen.

Ezt a nemzetközi előírást követjük mi is itthon!

A  kutyaiskolába járva találunk  megfelelő  személyi és tárgyi feltételt ahhoz, hogy a fajtára előírt, tenyésztést segítő teljesítmény vizsgákra, de akár kiállításra is felkészülhessünk. Rutinos szakemberektől tanulhatunk, és ez megkönnyíti a dolgunkat, nem mellesleg baráti közösségre is lelhetünk. Volt az eredeti szándék. 

Milyen idős kortól kezdjük el az iskolát?

Mikortól járjunk rendszeresen kutyaiskolába? Ma már 7-8 hónapos korban elkezdhetjük, de még hosszú hónapokig csak az alapozás lesz a feladatunk. Erre az alapra építkezünk majd, egy éves kor fölött, a kutya három éves koráig! Amikor mindent jól megtanítottunk, a kutya három éves kora után „ír- olvas – beszél. „ A hétköznapi rutinfeladatokat megbízhatóan teljesíti, de ennél sokkal, de sokkal többet is tudhat!

A kutyaiskola nem javító nevelő intézet

Kutyaiskolába nem hibákat, rossz viselkedéseket korrigálunk. Valójában a gazda tanul, aki aztán tanítja a kutyát. Ott egy olyan kutyás közösség van, akik segítenek egymásnak és a kezdő kutyásnak, ha elakadna valamiben! Ott lehet megtanulni a korszerű, új kiképzési technikákat, hiszen a kiképzésmódja, a vizsga követelmények változnak, ahogy a világ is változik. Ott az iskolában van felkészült gárda, őrző-védő segéd.

A kezdők többnyire csoportos képzésen sajátítják el az alapismereteket. Támpontot kapnak, mit hogyan gyakoroljanak otthon, mi az, ami segít a kutya nevelésekor. Az iskolában láthatnak egy mintát, ha az óra végeztével nem mennek haza, hogy hova juthatnak el szorgalommal, milyen lehetőségek vannak a kutyás sportokban. Remek hely az iskola a kutyákkal, idegen emberekkel való szocializációban is.

Mi zajlik a csoportos képzéseken? Miért csoportban?

Azért, csoportban, mert sokkal kevesebb jó oktató van, mint ahány kezdő, tanulni vágyó kutyás. A mai megváltozott kutyás világban a kutyaiskolák szerepe változott, többféle iskolai rendszer működik. Bármelyik iskola tematikája, oktatási rendje jó lehet számunkra, de érdemes tájékozódni és elindulni egy úton.

Az össze-vissza kapkodás, különböző módszerek kipróbálása, próbálgatása nem hoz tartós eredményt! Mindenkinek saját magának kell megszereznie a tudást, mert a saját kutyáját naponta önmagának neveli mindenki! Hiszen a gazdi, a család él vele, nem a „kiképző” aki okos tanácsokat ad, de biztosan nincs ott a kritikus helyzeteknél!

Kutyaiskolába van mód vizsgára és versenyre

Vizsgán, versenyen csak az az ember lehet igazán eredményes aki a kiképzés mesterségét önállóan is elsajátította! A mai verseny, vizsgakövetelményben helyt állni kezdő, laikusként nem lehet. Régen se lehetett, csak sokkal több önzetlen sportbarát segítette az érdeklődő kutyásokat. A kutyázás ezen területe is költséges hobbi, pont úgy, mint a kiállítások világa. Az IPO sportban három ágazatban kell jól teljesíteni, amihez egészséges, kiváló kutya és egy elkötelezett, sok szabadidővel rendelkező gazda kell.

Kutyaiskola  

Behívás – kezdő csoport 2006.

Őrző-védő 

Kutyaiskolába kell járni