Már a mi kutyánk, hallgat a nevére is! Néhány hét után már kialakul egy napi rutin, kezdünk a lakás, kert, utca területnél, nagyobb távolságokban gondolkozni. A negyedik hónap környékén, többnyire túl vannak a gazdák a nehezén és úgy érzik, nyert ügyük van.

Tüneményes, okos, szeretetreméltó kis rottweilerük van, és az tuti, hogy kiváló nagy kutyává fog fejlődni. Már csak a fogváltást kell kivárni és egyenes út vezet a felnőtt korig, az első eltervezett vizsgáig, avagy a kiállítási karrierig!

Nagyon rutinosak, már az első kiállításon is túl vannak, ahol csupa szépet és jót mondott a bíró. Hájjal kenegette a lelkünket, hogy nem csak okos, de szép kutyánk is van! Tenyésztőként, tudom már régen, hogy ez még nem a hátra dőlős időszak, de ezt most ugorjuk át. 

Azt említettem több írásban, hogy mennyire fontos a szocializáció, de nem elég sokszor leírni, rengetegszer kell! Annak is fontos, aki családi kutyának, házőrzőnek veszi a rottweilert, de aki sport, vizsga, kiállítási karriert szán a kutyának, nos, nekik kiemelten fontos!

Nekik ajánlom az alábbi gondolatokat megszívlelni. Mit is? 

Az alomban való korai szocializációt és a kutya, kutyaként való felnevelését.

Kennel tartás, anyától való korai elzárás nem ad lehetőséget a kölyöknek, hogy megtanuljanak kutyaként viselkedni és kommunikálni a fajtársaikkal, és az emberrel.

Folytatás

Az alomból kikerülve is folytatni kell a kutya szocializálását, elősegíteni a helyes szociális viselkedés elsajátítását saját fajtársaival. Nem csak a rottweilerekkel, de más fajtával kötelező megismerkedni! Így van esély beilleszkedni, elkerülni a tiltó listára kerülést és a gyilkos kutya hamis bélyegét!

Más kutyákkal, más állatokkal, idegen emberekkel, idegen helyszínen való szocializáció, azaz a társas viselkedés szabályainak elsajátítása nem maradhat el!

Kell, hogy találjanak, egy jó óvodát vagy olyan kutyás közösséget ahol mindezt megtehetik és gyakorolják. Fontos, hogy olyan hely legyen, ahol jól is érzik magukat, baráti a társaság és a légkör!

Mi 12 hetesen, alap immunizálás után, vittük őket először kutyaiskolába. Addig nagyjából ilyen dolgok történnek velük. 

7-8 hetes kor

10 hetes kor 

11- hetes kor 

12 hetes kor

   

Előny 

Nálunk sok éve előny, hogy több kutya van, de ezt a szocializációs szakaszt sose hagytuk ki. Picit rövidebb idő volt, és hat hónapos kor után idegenekkel nem eröltettük a barátkozást. Akkor már úgy is elkezdtek az vadidegenek felé bizalmatlanságot mutatni, így kapóra jött, az ösztönös védelemre ráerősíteni.

Tapasztalat, hogy néhány óvodás foglalkozás után, a sikerélményen felbuzdulva, sokaknak kedve támad gyors léptekkel haladni, aminek sok értelme nincs, mert akkor jön a hirtelen növekedés és a fogváltás időszaka.

Milyen a jó kutyaóvoda?

Ahol, nem a kölyök képzésre helyezik a hangsúlyt, hanem helyes aránnyal figyelnek a társas viselkedésre, kutya – kutya, kutya – ember kommunikációra.

Kiállításra tenyésztem

Már a mi kutyánk!