Nem hívtuk vézen tesztnek, amit sok újkori videón láttam. Ez nem más, minthogy kutyás csoport, közömbösítő gyakorlatot végez, a kutyaiskola pályáján. Innen jött a gondolat, hogy leírom, bemutatom, milyen régi, bevált gyakorlat ez! Akkor még természetes módon, a csoportos foglalkozás része volt az iskolánkon ( ma is az) .

Amit az alábbi  videón látsz.

Ez volt az iskola természetes rendje, csoportos foglalkozásokon oktatták (oktattuk) a kutyásokat. Ez a felvétel egy kiemelt rendezvényen készült 1989-ben. Kiképzés vezetői tanfolyam volt, melynek a hétvégéje, a rottweilerekről szólt elsősorban.

ADRK Kiképzési főfelügyelője, a kempteni rottweileres kutyaiskola vezetője Wolfgang Gaa, az iskola segéde Martin Winkler avatott be mindenkit a korszerű kutyakiképzés rejtelmeibe.

Kérésre

Amikor megkértük Wolfgangot, hogy néhány szóban beszéljen a csoportos fegyelmező vezetéséről, picit csodálkozott. Ilyent ők nem szoktak. Mindenki egyénileg, vagy segítővel, de önállóan dolgozik. Csoportos engedelmest csak bemutatók részeként alkalmaznak.

Martinra bízta a feladatot, aki két csoportra osztotta a résztvevőket. Teljesen kezdőkre és haladókra. Ők, itt a videón  a haladók.  Képzettségük szerint: vizsgázottak, vagy vizsgára készülök. Amiben más a csoport, mint egy normál kutyaiskolás összetétel, az az, hogy így ők együtt, nem egy összeszokott csoport. Többen vidékről, más iskolákról voltak itt és úgy alkottak egy csoportot.

Mi voltunk a kezdő csoport.

Itt én nem saját kutyával vagyok, de mivel saját tenyésztésű, pici korától jól ismerjük egymást.  Kölcsön vettem, ne maradjak ki a tanulásból !

ITT  egy kicsit bővebben írtam az eseményről.

Sokáig igazi értéke volt a fajtának, hogy mindenkit elvarázsolt a rottweiler. Persze csak akkor , ha közelebbről megismerkedhettek vele. Eladott kutyáinkról  csupa, csupa jót meséltek a tulajdonosok. Pont olyanok voltak,  amit elképzeltek, amire vágytak! Mi sem gondoltuk ezt másként!

Így nem volt nehéz megválaszolni, hogy miért éppen rottweilert és miért csak rottweilert tartunk, tenyésztünk ?! Semmi okunk nem volt jobbra vágyni! Persze tenyésztőként voltak céljaink , de az nem a sikertelenségből táplálkozott!

Tanuljunk jelöltem ki célként

Ezen a tanfolyamon három testvér az I betűs alomból, meg még másik almokból származó kutyáink vettek részt, hiszen mindig szorgalmaztuk az iskolába járást, a kiképzést. Mi is segítettünk önzetlenül, tenyésztőként kötelességünknek éreztük, hogy figyelemmel kísérjük eladott kutyáink sorsát.

Mi akik ott voltunk azért, tartalmas hétvégét töltöttünk együtt

Rajtunk kívül és a hozzánk járó rottweilereseken kívül, kevesen érdeklődtek a rendezvény iránt. A keveset értsd úgy, hogy az akkori rottweileres létszámhoz képest voltunk kevesen, meg ahhoz képest, hogy milyen komoly szakemberek jöttek. Az akkori kor, menő versenyzői, kiképzői sem érezték fontosnak, hogy a rottweilerről tanuljanak bármit is, hiszen más fajtában voltak érdekeltek, meg egyébként is mindent tudtak! ( hitték magukról)

Nem hívtuk vézen tesztnek