Mire tanítjuk a kutyát, mi is a nyomkövetés ? Alapszinten arra, hogy az általunk lefektetett nyomot kövesse, az azon elhelyezett tárgyakat jelezze. ( IPO 1)

Persze ebben az ágazatban is előbb az alapozással kezdünk, majd később jön a célzott kiképzés. Első lépés a megfigyelés. Hogyan használja az orrát, talajon keres, szemre keres, szétszórt vagy elmerül a szagok világában?

Mikor ezekre választ tudunk adni , célzottan gyakorolhatunk, feladatok elé állítva a kutyát.

A vizsgarend szerinti nyomkövetés tanításánál szemünk előtt egy komoly munka lebeg, céltudatos kiképzés, ahol elvárás lesz, a hibátlan, vizsgarend szerinti teljesítés.
A formagyakorlatokat, a nyomkövetés ágazatnál is, meg kell tanítani a kutyának, ez a kiképzés célja! Mint minden ágazatnál itt is részegységekre bontjuk a kiképzést, majd lesz belőle egy kerek egész, ha jó munkát végzünk.

A vizsgán így várhatjuk el a kutyától, a hibátlan vizsgarend szerinti teljesítést.

A kiképzés folyamatára egy módszer  ITT Viktor fiam fordította még 2008-ban és később találtam hozzá videót is.

Sokan azért vesznek munkakutya fajtát, mert komoly terveik vannak, vizsgázni és versenyezni szeretnének. Többnyire csak hobbi szinten, de akkor is el kell elsajátítani a kiképzés tudományát. Nézelődsz itt is, ott is, kutakodsz, vajon az eredményes versenyzők hogyan csinálják?

Akkor belebotlasz abba, hogy nagyon fiatalon már célirányosan foglalkoznak a kutyával. Ezt pici videókon be is mutatják. Látványos, teljesít az egészen fiatal kutya is.  A titok a kiképző személye, aki pontosan tudja, mit miért csinál. Ennek az ágazatnak  komoly elmélete van, de gyakorlati tudás nélkül, másolással, borítékolható a kudarcélmény.

Talán a legnehezebb ágazatnak tűnik kezdetben, mert itt a kutya rángatása végképp nem segít, nem hoz valós eredményt. Fontos, hogy tud, a közzétett videók csak részletek, szösszenetek, tippek, trükkök, amiből meríthetsz. A tényleges munka hetek , hónapok munkája a legtöbb esetben.  IGP1 ITT

Ez a kereső munka, hobbi szinten is űzhető, játékos formában.

Én például  sokszor játszom olyant, hogy eldugom a játékát, vagy valamilyen tárgyat és kedve szerint megkeresheti. Teszem ezt kertben, lakásban, séta közben, bárhol. Szeretem nézni, ahogyan önállóan megoldja a feladatot. Ebben, a videóban Cintarella és Úzó a kertben keres. Apa és lánya. 7 és 1 évesek.

Cél a kedvenc harang megtalálása. Cinta , egy éves, keres, kutakodik a szagok világában, láthatóan használja az orrát. Ösztönös az orr használat, de azt a tanult módon teszi, a talajon keres! Eddig még nem állítottam ilyen feladat elé, hogy egy magas helyre tettem a tárgyat.

Mielőtt elrejtettem a harangot bezártam, hogy ne lássa, merre haladok. Nem mentem össze-vissza, egy nyomvonalon haladtam, normál lépésekkel. Ugyan ott, visszamentem a kennelhez.

Kiengedtem és mondtam neki: keresd! Ismeri a szót, hiszen már keresett többször elgurult harangot, labdát. Pici korától megerősítettem a keresését és keresd vezényszót kapcsoltam hozzá. Természetesen arra ment, amerről én jöttem.

Azaz az én szag nyomomon indult el.

Ezt is megtanulta már, hogy az én szagnyomom jó tájékozódási pont. Kaja, vagy kedvenc tárgy lesz, amire rátalál, ha azt követi. Az első keresése viszonylag hosszú, mert sehogy sem érti, miért nem találja a tárgyat pedig ott a szag! Aztán rájön, nem csak a talajon kell kutakodni!

A második keresés már sokkal rövidebb, de ott meg az az érdekes, ahogyan a szemközti oldalon érzi a szagot, majd belebotlik a helyes irányba és megvan a harang!

Ugyan ez az apjának, aki rutinos kereső, fél percébe kerül! Látszólag nem szimatol, pedig igen, csak bőven elég neki a légszimat, hiszen friss a nyom, rövid a távolság és nem kell neki „töprengeni” hol lehet.

Azt láthatjuk a videón, hogy amikor a kutya önállóan keres, nem egyenes száron megy komótosan, nem derékszögű, meg tompaszögű, meg hegyesszögű töréseket csinál, és nem jelzi fekve a tárgyat. 

Ezzel szemben a vizsgarend szerinti nyomkövetés tanításánál szemünk előtt egy komoly munka lebeg, céltudatos kiképzés, ahol elvárás lesz, a hibátlan, a vizsgarend leírása szerinti teljesítés.

Civil embereknek, civil kutyákkal, azaz családi, sport, kísérő, használati kutyáknak a nemzetközi vizsgarend szerint van lehetőségük vizsgázni . IPO -jövőre , 2019-től IGP – Három ágazatú alapfokú vizsgájának “A” ágazata ( nyomkövetés) követelménye. 
A formagyakorlatokat, a nyomkövetés ágazatnál is, meg kell tanítani a kutyának, ez a kiképzés célja! Mint minden ágazatnál itt is részegységekre bontjuk a kiképzést, majd lesz belőle egy kerek egész, ha jó munkát végzünk.

Pontosan meghatározottak a felvezetés, a végrehajtás módja és az értékelés szempontjai is! Ugyan azon a napon rövid pihenő után, még másik két ágazatból is vizsgázni kell! Ezekre a gyakorlatokra, a bemutatásra, a vizsgára ki kell képezni a kutyát. Nem tudhatja magától!

A hobbi szintű, szimatra épülő feladatok elsajátításánál is  szükség van elméleti tudásra ahhoz, hogy eredményesek legyünk , értsük mi miért történik.  Keresni kell a lehetőséget, hol kaphatunk segítséget.

Nyomkövetés ágazat – alapozás és