Rita és Vaith von Schwaiger Wappen fedeztetéséből  kétszer született alom. 1997. 1998. E- alom és G-alom 

A kiállításon nyomulós címgyűjtő versengésben, mi nem szerettünk volna részt venni, így inkább a kutyára koncentráltunk. Ismét Németországba utaztunk fedeztetni.

Miért őrá esett a választás fedező kanként ?

Frissíteni kellett, eltávolodni a másik vonal felé, hogy a szoros rokontenyésztést elkerüljük. Igaz ugyan, hogy ezt az ágat puhának gondoltuk, de mivel láttam élőben körungon, láttam a DM mesterbajnokságon nyújtott teljesítményét videón, tudtam, hogy Meixner úr Vaith előtt még nem vezetett fel kutyát mesterbajnokságon, rá esett a választásom.

Másként képzeltük el

Nem versenyeztünk egyik tenyésztővel sem, nem hagytuk magunkat beszállítani egy ringlispílbe, ami a kiállításokon való pontgyűjtő akcióban csúcsosodott ki. Továbbra is azt tettük, amit szerettünk, kutyaiskolába jártunk. A tenyésztésben kritikusan szemléltük a vézent, küllemet, de bizony a küllemben mindig nagyobb engedményt tettünk.

Ami csak annyit jelent, hogy a „lényegtelen” szépségelemeket, nem értékeltük akkora hibának, mint a környezetünk. Kicsit világosabb szem, picit világosabb rajzolat, foltos száj pigment, picit lefutott rajzolat, vagy kissé laposabb stop nem voltak üldözendő tulajdonság.

A bátorság, a magabiztosság, az ész, a munka készség, ehhez a jó temperamentum, viszont mindig első helyen álltak. Az évek alatt megtanultuk korán felismerni, a jó képességeket.

 1997.augusztusban, ismét Janival indultunk útnak.

Kedves barátságos fogadtatás, sikeres fedeztetés, pici beszélgetés, a kutyák megnézése is belefért az időnkbe, mielőtt haza indultunk volna. Siroccó E-alom – öt kutya született. Viktor választott egy kant magának, Eddyt. 15 hónaposan eladta, nem volt versenykutyának való, bár ígéretes ebnek indult.

Hiányos az adminisztrációm abból az időből, nem találtam meg a tetoválási jegyzőkönyvet. Elkeveredett volna? Bizonyára. Eddy és Enzo van a fejemben és néhány fotón, de több kutyának nyoma sincs.

Az alom jónak volt mondható, bár jelentősen lágyított a kutyákon ez a fedeztetés, de összességében elégedettek voltunk, hiszen ismételtük a párosítást. Folyamatosan szerettünk volna durvább, keményebb, de legalább ilyen jó eszű kutyákat továbbra is, csak éppen kiveszőfélben voltak.

1-2 év múlva pedig siralmas volt a látvány is, a körungról készült videó felvételeken. A felvezetett kutyák több, mint fele nem teljesített jól, nem kapták meg a kiemelt tenyészállat értékelést. (nitch gekört )

A történetben még  ott tartunk, hogy ismételtük a fedeztetést

1998. februárjában, Viktorral vágtunk bele az útba, ő vezetett és ő tolmácsolt. Első alkalom, hogy valóban beszélgetni is tudtam a fedező kan tulajdonosával, Viktor tolmácsolásában. Egy erdei séta volt az első találkozás, majd úgy mentünk a fedezés helyszínére. Vaith-ról, akkor az volt a benyomásom, hogy felépítése, megjelenése, nagyon hasonlít Gigi kutyánkra és ezt Meixner úrral megosztottam, amíg álltunk az összeragadt kutyák mellett. Jó hangulatú, eredményes fedeztetés után, reggeli, frissítő várt minket. Papírok kitöltése, fizetés, pici pihenés és indulás haza.

INT./DT.VDH-CH Vaith von Schwaiger Wappen

Törzskönyv száma: ADRK 082633 Születési idő: 15.10.1992 Magasság / Súly: 66 cm / 52 kg  Gek.b. EzA ,BH, AD, IPO 3, VPG 3, FH 1 ,HD Frei Tulajdonos:Xaver Meixner Teny.: Claudia Meixner >KÖRUNG EZA 14.09.97 in Metzingen (Apel/Radtke)> KÖRUNG 18.05.96 in Nürnberg (Willi Hedtke/Apel)ZTP 29.05.94 in Nürnberg (Altpeter) – SchH/VPG III FH I AD BH IPO III

Adatlapja a working-dog.com oldalon  

Amikor fedeztetni voltunk nála először, éppen az ADRK Klubkiállítás előtt voltunk. Kérdeztem, nevezett e a Klubra? Igen három kutyát, de Vait-ot nem, mert neki nincs esélye a Klubbon. Őt Ausztriába viszi a CACIB-ra. A lánya viszont több kutyával ott lesz.  Nyelvismeret hiányában, nem tudtam részletesen kikérdezni, de nem volt nehéz kitalálni miért. Később az eredménylisták alapján meg is találtam a választ.

Szóval, nagyon jól tudta, hogyan néz ki Vaith és az akkori mezőnyhöz képest milyen esélye van. Egy kitűnő minősítés helyett, a CACIB győztességet választotta és az ICH címet.  Sikerült, elérte azt, amit szeretett volna! CACIB várományt kapott Ausztriában és ezzel megszerezte az ICH címet is, DT.VDH-CH cím mellé .

Összegzés 

Nos. Meixner úr sem a bíróknak tenyészt. Nem azért megy kiállításra, hogy ott megtudja, milyen kutyája van. Felépít valamit, ami az ő elképzelése és nyilvános rendezvényeken felvezeti a kutyáit. Mi meg választunk és követhetjük az általa képviselt utat, de akár saját elképzeléssel, lehetőséggel rendelkezve munkálkodhatunk a tenyésztésben.

7 kutya született. 4 kan és három szuka

1998. G –alom Rita – Vaith von Schwaiger Wappen>nem saját kannal fedeztettünk>Gringo, Greg, Gaston, Grosso, Goldi, Grace, Gina

Grace – Koxi néven a következő kutyám.
Rita és Vaith kétszer