Minden kutyának meg kell tanulni szabályok között élni, az emberi elvárásokat teljesíteni, ami a városi élettel együtt jár. Ezt a napi rendszeres sétákkal kezdjük el tanítani.

szabályok

Behívás és tiltó szó

Közelünkben levő szabad, beépítetlen helyre mentünk sétálni. Jó kis sétahely lenne, ha nem lenne tele szeméttel, kövekkel üveg és vasdarabokkal. Ez a terület tőlünk két utcasaroknyira van, csendes, nem nagy forgalmú utcák. Nem először jártunk erre, hiszen rendszeresen sétálgatunk a környéken, csak most más időben, picit más céllal indultunk sétálni és tovább mentünk a tanulásban. Tudtam, hogy a grundon el fogom engedni. Részben a behívás gyakorlásaként, részben a “fújj rossz” tanulásaként szabadon, tőlem távolabb.

séta szabályok

Szabadon engedtem

Odaértünk a grundra, lecsatoltam a pórázt, Dezsi szimatolt, majd rám nézett, klikk, falat, majd menj sétálni mondtam.  Elindult és szimatolásba kezdett. Ott a bokornál valami erős szagingerbe botlott, indult befelé és dőlt volna hemperegni. Felismerem a mozdulatot, amikor a kutyák szarba, dögbe hemperegnek, ezért ettől tartva elhívtam.

Dezsi – elhangzik a neve, hogy figyeljen rám, a cuppanás az egyéb jel + a hívó mozdulat! Ami nem látszik, az az, hogy picit elfordulva más irányba megyek, a kutya követési ösztönére, na meg az eddig tanultakra alapozva. Odaért falat, klikk. Értelemszerűen kikapcsolom a videót, hiszen nem késlekedhetek, jutalmaznom kell a kutyát, örülni, hogy gyorsan odaért! !

Nem nyúlt egy szemétre sem

Hinnéd, hogy őt nem érdekelte a szemét, de ez nem így volt! Még mielőtt elengedtem volna, egyszer kellett rászólni, hogy fújj rossz és ő azonnal tudomásul vette a szabályt. Azért végig figyelt, hogy figyelem e.

A grundon való bóklászás után, haza indultunk, hosszú pórázon vezetem. Miért? Én két lábon lassabban járok, mint ő, éppen ezért nem célom séta helyett, folyamatosan rángatni őt.  A rövid póráz előbb utóbb feszülne, így ahol nem muszáj, nem vezetem láb mellett. Az egy másik tanulási folyamat, amit szintén tanulni kell.

Hagyd figyelmen kívül a másik kutyát

A saroknál már “várta ” a kutya őrjöngését, ugatását. Azaz messziről kiszúrta, hogy a kutya fenyegető, ugrásra készen álló pózban van. Olvasott a kutya testjeleiből! Válaszolt is rá! Nézd a test, farok állását és halld a hangjeleit!

Rövid ideig hagytam nézelődni, támogattam az önbizalmát, de azt nem szerettem volna, ha ugat és támad, ezért elhívtam. Nem izgatottan kiabálva, de nyugodt természetes hangon. Indult felém és dicsértem. (klikk, okos, falat)

Lássuk mik is a szabályok a séta során.
  1. Pórázon vezetve hagyjuk el a keretet. ( lakás, ház, otthon)
  2. Gazdára figyelve, az ő tempóját követve haladunk.
  3. Szabadon engedés után is figyelünk, hívó szóra reagálunk.
  4. Nem szedünk fel szemetet és semmi csábító dolgot a földről. 
  5. A kertekben levő másik kutyákat “közömbösen” szemléljük.
  6. Embereket figyelmen kívül hagyjuk, de ha kell barátságosan közelítünk feléjük. stb. stb. A szabályok közötti élet nem teher a kutyának, de kiegyensúlyozottá teszi.  A napi rutinnal lesz készségszintű tudás ebből. 
  7. Ugye milyen sok dolgot kell tanulni csak egy séta során is?! Családi kutyának lenni, bizony nem kis feladat! 

‼️Minden kutyának meg kell tanulnia a szabályokat, az elvárásokat, ami a városi élettel együtt jár. Ezt a napi rendszeres sétákkal kezdjük el tanítani.Közelünkben levő szabad, beépítetlen helyre mentünk sétálni. Jó kis sétahely lenne, ha nem lenne tele szeméttel, kövekkel üveg és vasdarabokkal. Ez a terület tőlünk két utcasaroknyira van, csendes, nem nagy forgalmú utcák. 👀Nem először jártunk erre, hiszen rendszeresen sétálgatunk a környéken, csak most más időben, picit más céllal indultunk sétálni és tovább mentünk a tanulásban. Tudtam, hogy a grundon el fogom engedni. Részben a behívás gyakorlásaként, részben a "fújj rossz" tanulásaként szabadon, tőlem távolabb.Odaértünk a grundra, lecsatoltam a pórázt, Dezsi szimatolt, majd rám nézett, klikk, falat, majd menj sétálni mondtam. Elindult és szimatolásba kezdett. Ott a bokornál valami erős szagingerbe botlott, indult befelé és dőlt volna hemperegni. Felismerem a mozdulatot, amikor a kutyák szarba, dögbe hemperegnek, ezért ettől tartva elhívtam.🐾Dezsi – elhangzik a neve, hogy figyeljen rám**, a cuppanás az egyéb jel + a hívó mozdulat! Ami nem látszik, az az, hogy picit elfordulva más irányba megyek, a kutya követési ösztönére, na meg az eddig tanultakra alapozva. Odaért falat, klikk.** Értelemszerűen kikapcsolom a videót, hiszen nem késlekedhetek, jutalmaznom kell a kutyát, örülni, hogy gyorsan odaért! !*( behívás alapozó gyakorlat) *Nem nyúlt egy szemétre sem. Hinnéd, hogy őt nem érdekelte a szemét, de ez nem így volt! Még mielőtt elengedtem volna, egyszer kellett rászólni, hogy fújj rossz és ő azonnal tudomásul vette a szabályt. Azért végig figyelt, hogy figyelem e.**A grundon való bóklászás után, haza indultunk, hosszú pórázon vezetem. Miért? Én két lábon lassabban járok, mint ő, éppen ezért nem célom séta helyett, folyamatosan rángatni őt. A rövid póráz előbb utóbb feszülne, így ahol nem muszáj, nem vezetem láb mellett. ***Az egy másik tanulási folyamat, azt nem tudtam felvenni. *A saroknál már "várta " a kutya őrjöngését, ugatását. Azaz **messziről kiszúrta, hogy a kutya fenyegető, ugrásra készen álló pózban van. Olvasott a kutya testjeleiből! Válaszolt is rá! Nézd a test, farok állását és halld a hangjeleit!**Rövid ideig hagytam nézelődni, támogattam az önbizalmát, de azt nem szerettem volna, ha ugat és támad, ezért elhívtam. **Nem izgatottan kiabálva, de nyugodt természetes hangon. Indult felém és dicsértem. (klikk, okos, falat) ***(behívás, hagyd figyelmen kívül a kutyát gyakorlás)*

Közzétette: Siroccó rottweiler kennel – 2020. március 24., kedd

Szabályok közötti élet