8 hetes kor után a legfontosabb tudnivalók pontokba szedve. A nálunk megszokott rutin leírásával kezdve. Reggel 5-6 óra között ébrednek, amikor világosodik. Pisi -kaki, játék, rohangálnak a kertben, egymással birkóznak, az anyjukat követik, szopnak, isznak és játék tovább. Amikor kimegyek hozzájuk viszek tápot nekik. Áztatott, vagy száraz tápot esznek hat hetes koruktól. Együtt esznek, az evési szokásaik eltérőek, az is ki mennyit eszik. Mivel ott vagyok, van amelyik inkább velem foglalkozna, el el jön a táltól, vagy az anyjánál próbálkozik szopni. Amikor jól laktak eljönnek a táltól és játszanak megint. Sokszor a lábam harapdálják, a nadrágom szárát kapják el. Én ezt nem szeretem, ezért egy egy játékkal vonom el a figyelmüket. Labdát, palackot, plüss játékokat dobálok nekik. Egy anyagot lóbálok, hogy azt húzgálják. 7 óra felé visszaalszanak, mert bezárom őket. Ilyenkor még viszonylag rövid az ébren töltött idő, ahogyan nő a kutya úgy hosszabbodik.

Ébredés után kiengedem őket, pisi-kaki , szaladgálás a kertben .

Fontos! Ébredés után azonnal pisilnek igyekeznek ki a helyükről. Tíz percen belül kaki is van mindig, azt is az alom alvóhelyétől távolabb végzik el! Az alvó helyén ösztönösen nem végzi el a dolgát a kutya! Út a szobatisztasághoz, hogy mi emberek megteremtjük a lehetőséget, hogy az ösztön ne oltódjon ki! Nálunk lehetősége van erre, így ilyenkor már a kertben végzi el a dolgát. 

Etetés : Naponta 3  vagy 4  javasolt három hónapos koráig. 

Megkínálom őket megint ennivalóval 8 óra környékén, de változó az étvágyuk. Nem erőltetem, várok picit és elveszem a tálat! Nem hagyok előttük ennivalót később sem, húsz percnél tovább! Mi mást tennének amikor ébren vannak, mint játék,szimatolás, barangolás a kertben. Ilyenkor kint vagyok velük, teszek-veszek körülöttük, mert takarítom a helyüket, meg a kertet.

Másfél két óra ébrenlét után megint aludni mennek.

11 -12 óra tájban ébrednének, kint játszanak a kertben. Reggel és délelőtt szoktam mindenféle dolgokat tanítani- azaz foglalkozom velük, picit leválasztom őket az anyjuktól. Akkor készítem a videókat is, figyelem, tesztelem a viselkedésüket helyzetekben. Majd ismét alvás és bezárom őket, a helyükre. Szoktatom a bezártsághoz, mert arra is szükség van, hogy bezárva is nyugton legyenek. Ez sírással jár, de ilyenkor kitartó vagyok és nem engedem ki. Arra figyelek, hogy akkor legyen bezárva, amikor elvégezte a dolgát és biztosan nem a pisilés vagy a kakilás miatt akar kijönni! Szóval bezárva a kennelbe, sírdogálással és méltatlankodással jár, de az anyjuk mintáját követve, megnyugszanak.

Ébredéskor a szokásos rutin következik.

Kiengedem , pisi kaki, játék majd evés 4-5 óra között. Szocializáció azaz az új dolgokkal való ismerkedés. Nyakörv, póráz, idegen hely, zaj, gyerek, másik kutyák stb.  stb. Ez mind a szocializáció része. Aztán este 8-9 óra között még kapnak enni, de magára hagyom őket az anyjukkal.( sötét van már ilyenkor )Még nem alussza át az éjszakát, 2-3 óra között felébred és kimegy a helyéről elvégezni a dolgát, ha van módja rá. Mivel itt szabadon elhagyhatják a helyüket megoldják önállóan, de ha be van zárva, ébred és sír, hiszen automatikusan “szobatiszta”, mert a kutya az alvóhelyére nem piszkít, igyekszik távolabbra, a megszokott szagingerű helyre elvégezni a dolgát.  

Szóval amikor felébred az új helyen és sír, nem a magány miatt teszi. 

Valószínübb az, hogy inkább jelzi, hogy valami “dolog” van, ki kellene menni pisilni! Elvégezte a dolgát egy picit játszik, majd visszaalszik. Lehet kicsi tápot hagyni neki éjszakára, de nem érdemes felébreszteni és nagyon foglalkozni vele, mert akkor felébred és nagyon aktív lesz. Mindenkinek a saját élet ritmusához, lehetőségéhez kell kialakítani egy megszokott rendet, amit követ, de a kicsi kutya egyik pillanatról a másikra nem tud átállni az új szabályokra!!! Fokozatosan kell kialakítani a kötődést és figyelembe venni, hogy a kölyök egyre többet van ébren és egyre aktívabb és rettentő kíváncsi lesz.

3 hónapos korától – 6 hónapos koráig háromszor eszik naponta.

Reggel, délben este. Az egyik adagot a foglalkozásokkor, sétánál való tanuláskor is kaphatja! Lehet táp, de a motiválóbb természetes  étel is jó, csak figyelni kell , hogy ne a tápadagra kapja pluszban. 6 hónapos kórtól -12 hónapos korig már csak kétszer naponta, majd egy éves kor után lehet egyszer. Akár a kétszeri etetés is maradhat, de az evés után mindig pihenés, ugrálás mentes, egy órának kell lenni.(gyomorcsavarodás esélyét ki kell zárni) Én sokáig megtartom a napi kétszeri etetést , de úgy, hogy reggel kevesebbet este többet kap a napi adagból.

Fontos megjegyzés még

Fő tápláléka a jó minőségű kutyatáp, melyet szárazon és áztatva is ehet. Mennyisége kutyánként változó, a táp adagolása a zsákon fel van tüntetve, ez mindig a teljes napi adagot jelenti, értelemszerűen etetésekre arányosan el kell osztani. A zsákon feltüntetett adagolás szerint, de az egyéni igény figyelembevételével. Lehet több, de picit kevesebb is. Javaslat Josera Kids, Senzi Junior, Festivál-Szuper prémium tápok! Ebben minden szükséges összetevő benne van, glükozamin és kondroitiv szulfáttal kiegészítve, a csontok az ízületek egészséges fejlődéséhez ez elengedhetetlen! Így nem kell külön zöld kagyló, meg egyéb vitamin kiegészítés sem.

Ezeken a tápos zsákokon az adagolás a felnőttkori súlyra van megadva!

Tehát 40-60 kg-os kutyára kell nézni az adagot kora-hónap szerint. példa: keresd meg a kutya felnőttkori súlyát! Rottweilerben 40 és 60 kg között van.  Ezért a szukáknál a 40kg-os súly , kanoknál 60kg súly amit nézni kell a táblázatban ( nagytestű, nagy kutyák a szülők és a kölyök is nagynak várható ! )

Kids*   2 hó                  3 hó            4 hó               5–6hó        7–12 hó      13-20hó

40 kg (255–310g)(400–440 g ) (410–530g )(490–560g )(480–540g ) szuka

60 kg (290–355g )(490–560 g)( 580–720g)( 700–850g)( 800–900g )(750–840g) kan

Most még keveset eszik, de ahogy nő értelemszerűen az adag is nő.  

Kiegészíthetjük az étrendjét: sajt, túró, kefir, joghurt, aludttej, főzelékek, levesek, hús.. Ekkor vitamint és calciumot is adunk neki. Mokkás kanál, por később kávés kanál, majd evőkanál a mennyiség egy éves korára. A táphoz nem kell vitamin de mivel a vegyes étrenddel csökken a táp mennyisége így kell kiegészítés.

A TÁP NEM VITAMIN!

A táp összetétele a teljes adagban tartalmazza a szükséges étrendet! nyomelemet, vitamint, rostot stb. stb. A fele, vagy harmada táp értelemszerűen, minden összetevőnek csak a felét, harmadát tartalmazza! Hüvelyeseken és egész krumplin kívül bármit ehet, gyümölcsöt is. Turmixolva ehet kruplit és hüvelyeseket is, mert nem árt neki csak egészben és nagy mennyiségben nem tudja megemészteni.

Víz mindig legyen előtte! 

Védőoltások, az állatorvos ajánlása szerint. Itt kettő Parvo oltást kapott, ez az alap immunizálás, de a továbbiakat meg kell beszélni az állatorvossal. Komolyan kell venni! 6 hónapos koráig kb. 2 -3 hetente kap oltást, majd évente egyszer. Veszettség oltást 3 hónaposan majd 9 hónaposan kap, ez kötelező, utána már csak évente egyszer kell ismételni. Sorszámozott oltási könyv van, mindig legyen a kutyával, bárhova megy! Séta közben is elkérhetik a közterületesek!

Féregtelenítés

1o hetesen mindenképp, majd fél évente ajánlott. Negyedévente, ahol pici gyerek is van!Mi Drontál plusz tablettát adunk. Ám többféle készítmény van.

Kullancs ellen feltétlenül kell, védekezni! Frontline csepp ( havonta) Ebből is több készítmény fellelhető.

Fürdetés

Fürdetni fél éves koráig nem szoktuk, nem javasoljuk. Jó étrenddel fényes, tiszta, töredezés mentes a szőre, ami egy esőtől is öntisztuló. Fésülés, áttörlés elég. Nyáron úszás és a fürdés természetesen többször megejthető.

Nevelés

A a kölyök nevelését azonnal el kell kezdeni, amint hazavitte. A bevésődés időszaka az első 16 hét, amit most megtanul, azt később sem felejti el. Jót, rosszat egyaránt. Szeretet, egyértelmű szabályok! játék, séta, szocializáció, stb. Kutyás könyvek hasznos útmutatót adnak, az interneten is sok tanács olvasható, én is írtam részletesen róla, videókkal illusztráltam az írásokat, hogy érthetőbb lehessen. A nagybetűs szavakra húzva az egeret, katt!

A legfontosabbakat hivatkozással ide tettem

Nagyon szívesen rág, cibál, harap, nem leszoktatni kell, de alkalmat adni neki, hogy ezt játékban élhesse ki. A gyerek harapdálását első perctől tiltani kell! 4 hónapos korra magától leszokik az intenzív harapós játékról, ha jól neveljük. A gátolt harapás kialakul , csak türelem! 

Kutyaiskola kölyök óvoda

Hasonlókorú kutyákkal való játék, játékos nevelés, három hónapos kortól !! Legtöbb helyen a veszettség oltáshoz kötik, a védő oltásokon túl, de tájékozódni kell. A fajtársakkal, fajtákkal való ismerkedés, közös játék, szocializáció miatt fontos! Ahol a kiképzés kap nagyobb hangsúlyt ebben a korban , nem jó hely. A kölyök kutyát nem leszoktatni kell, nekünk nem tetsző dolgokról, de nevelni formálni kell !  Számára érthető módon megismertetni az ember szabályaival. A szabályok felismerése után, a sok gyakorlás, ismétlés ( kondícionálás ) rögzíti a kutyában a helyes cselekvést. Eközben megtanulja az emberi nyelvet, hangsúlyok, szavak rögződnek benne, ha jól csináljuk!

KUTYAÓVODA

Kiképzés 1 éves kora körül, körültekintően megválasztott kutyakiképző iskolán, ahol értik és szeretik a rottweilereket. Harci játékokat nem kell erőltetni, ő egy szívesen harcoló, erős kutya lesz, természetes védőösztönnel. Első jeleit 4-5 hónapos korban mutatni is fogja, de felnőtten lesz igazán őrző- kutya. Bármilyen kérdéssel fordulhat hozzánk is a továbbiakban. Segítségképpen csokorba gyűjtöttem a kölyök kutya neveléséhez fontos dolgokat, a könyvek mellett, az interneten böngészve is sok jó dologra bukkanhatunk. El is lehet veszni az információ halmazban és bizony ellentmondások is lehetnek a tanácsokban. KUTYAISKOLA Nevelés, tanítás : Néhány témát kiemeltem , amire a blogokban kitértem részletesen.

Katt a szóra !

Tanítsunk 
A hangod jelentsen valamit 
Ráhangolódás a kutyára
Állatorvosnál 
Jaj, nagyon húz, mit tegyek ? 
Gyerek, kutya. 
Ne, leszoktatni akard! 
Miért nem erőszakkal?

Származási lapon láthatod a felmenőket, a születési adatokat.

A kutya neve “vezeték és keresztnév”-ből áll, de adható “becenév” is. Vezetéknév = kennel név, keresztnév = azonos betűjellel kezdődő név, amit az alomban való regisztrációhoz kap a kölyök. Hívónév = a kiskutya beceneve, azaz a tényleges neve, amit a gazdi ad neki!  A mi kennel nevünk Siroccó , Siroccó Rott, a mostani alom N betűvel (2016.) kezdődő keresztnevet kap. Az ABC betűi segítenek észben tartani, hogy a tenyésztésben hol tartunk. Vissza számolható hányadik alom született nálunk és az alom kutyái milyen eredményeket értek el, hova fejlődtek. Utód ellenőrzésnél segíti az adminisztrációt, segít egyenleget vonni az alom eredményességéről. A nevek mögött kutyák vannak, az ősök, akiket ismerünk, láttunk, felneveltünk, akikről ezer történetünk van. Valakire, vagy mindenkire hasonlítani fog a kölyök. Tenyészteni a tenyésztő tenyészt, amit tehet szervezetten egy közösségben a többi tenyésztővel összefogva. Ma ez bonyolult, mert nincs összefogás és nincs tenyésztői közösség. ITT BŐVEBBEN

Chip

A KÖLYKÖK CHIPPELVE VANNAK, a kutya bal oldalán, a nyak és mar tájékán. Sorszám ragasztva a származási lapon és az oltási könyvben + tartalék matricákat szintén csatoltam. Bővebben itt olvashatsz erről: CHIP

8 hetes kor után