ADRK Herbstkörung 2009 – Trailer. Egy kiállítás kapcsán jött szembe a “téma” sokadszorra. ADRK Klub kiállítás, ahol szép és jól viselkedő rottweilerek százait vezetik fel. Fotók, amin a kutyák beállított pózban állnak. Ekkor mindenki kedvtelve gondol a szép és remek rottweilerekre, a saját kutyájára , aki szintén ilyen remek rottweiler. Úgy a küllem, mint a jó munka képesség , céltudatos tenyésztés eredménye. Fajta adó ország, Németország, nemzetközileg elismert FCI berkein belül munkálkodva, ADRK – azaz Általános Német Rottweiler Klub. Ezért kerül mindig és rendszeresen szóba, az ő tevékenységük. Hál’ istennek, nem csak szóbeszéd útján, de képeken kívül, videó, írott sajtó, stb. stb. van segítségünkre. A megszerzett ismereteket aztán minden tenyésztő, tulajdonos a saját képére formálhatja, azaz tanulhat belőle.

Így tanultam én is, a korabeli lehetőségek alapján. Feldolgoztam most , a mostani lehetőségek alapján , mert a kutyatenyésztésben vannak állandó dolgok, no meg persze vannak változások is.

Így fejlődik a fajta avagy így változik is.

A rendezvényen készült bírálati lapon, a kutya adatai, szűrési eredményei, vizsgaeredményei, külleme, azaz formája, az általános “vézen” képe, munkában nyújtott teljesítménye van felsorolva.

E szerint a tematika szerint rögzítik a törzskönyvezés számára, hogy évek múlva is mindenki “emlékezhessen rá”, tudja elképzelni a kutyát, ne csak egy név legyen, ilyen olyan címekkel.

Mi történik még?

Ezen kívül évtizedek óta, készül videó felvétel, a kiemelt rendezvényekről. Körung, klub kiállítás, mester bajnokság. A törzskönyvi adatok is nyilvánosak. Az évente kiadott Zucht-Kör-und Leistungsbuch szintén mindenki számára hozzáférhető, ahol további adatok, leírások, statisztikák kerülnek nyilvánosságra.

A rottweiler tenyésztő szervezete ADRK, teszi mindezt 1967-óta.

Így bárki, akit érdekel, megnézheti , tájékozódhat a kiemelt tenyész állatokról. Nagyon érdekes böngészni, bár türelem és némi elképzelés kell a fajtáról, hiszen az eltéréseket csak így tudjuk meglátni.

Az adott 2009-es év Klub győztes kanja Utz vom Hause Anin. Ő is látható a fenti őszi körung videón, munkában is helyt állt. (emlékeztető a körung követelményről)

Fontos kritérium, hogy a rottweiler ne csak szép legyen, de dolgozni is tudjon. Minden képességnek birtokában legyen, amit egy őrző-védő kutyától elvárhatunk.

Itt forma gyakorlatokat láthatsz, ami az életszerű dolgokat modellezi. Alap képességeiben ott kell lenni a kutyában, hogy ezekre a forma gyakorlatokra kiképezhető legyen. Nem minden kutya képes rá, és aki képes, az sem egyforma szinten teljesít.

Ezen kívül is sok lehetőség van a fajtában, „csak” az őrző-védő képesség hiánya, pont egy fontos érték elvesztése lenne. Így kap központi szerepet ez a terület. 

2011. Utz vom Hause Anin Korung 2009.

Utz vom Hause Anin EZA, azaz ismételt körungja

ADRK Klubsieger-zuchtschau 2009.

Osztályok győztesei és az első négy helyezett

Offene Klasse: Nyílt osztály

Rüden: Kan
V1 = Noris v. H. Edelstein
V2 = Duncan von den Nibelungen
V 3 = Gotcha from House Hertog
V 4 = Carlo vom Hause Haase

Hündinnen: Szuka
V 1 = Dikaya Staya Shakira Bona Dea Plyus
V 2 = Zoe vom Hause Anin
V 3 = Arzadon Budina
V 4 = Wolga vom Herrenholz

Gebrauchshundklasse: Munka osztály 
Rüden
V 1 = Ivo v. Schwaiger Wappen
V 2 = Unox v. Hause Anin
V 3 = Gino v. St. Niclas
V 4 = Burning des Princes dß Aragone

Hündinen:
V 1 = Sofie v. Schwaiger Rathaus
V 2 = Ivett v. Hause Neubrand
V 3 = Jill v. d. Crossener Ranch
V 4 = Aberon Zheneva Black Bist

Championklasse: Győztes osztály
Rüden
V 1 = Utz v. Hause Anin
V 2 = Alonso v. Lauberg
V 3 = Lemmenmäen Jumbo
V 4 = Phyton Crni Lotos

Hündinen:
V 1 = Kendy Earl Antonius
V 2 = Eysha v. Luchweg
V 3 = Josy v. d. Hassberghöhen
V 4 = Eza van Bergereng

teljes eredmény ITT

A working-dog.eu  oldalon barangolva rájöhetsz miért is fontos a hiteles törzskönyvezés. Nagyon sok  adat, kép, videó mutatja be a kutyákat. Megmutatja mennyire színes, sokrétű a fajtánk.

Rottweilerek mind, de eltérő formában és teljesítményben. A tenyésztés célja a fajta fenntartása, alakítása, nemesítése. A kitűzött célt véletlenszerűen elérni, sokkal nehezebb, (vagy lehetetlen), tudatosan talán könnyebb.

Klub siger Utz vom Huse Anin

itt

itt

Klub sigerin: Sofie vom Schwaiger Rathaus

Kombi sieger: Enzo v. Wattenmeer

Auslands sieger: Alonso vom Lauberg

Auslands siegerin: Kendy Earl Antonius

eredeti írás : http://rottweilerclub.network.hu/blog/rottweiler-klub-hirei/adrk-korung-2009

ADRK körung 2009