Finn karakterteszt kapcsán információt gyűjtöttem egy kutyáról és sok érdekes tesztre bukkantam. Mindegyik az eddig megszokottól eltérően kapcsolódott a tenyésztéshez. Arra gondoltam ismerkedjünk újból a fogalommal, hogy mi is a karakterteszt. 

Bevezetőként egy régi történet

Egy évtizednél is több ideje, hogy szó esett, a nem őrző-védő munkakutyák, de őrző-védő kutyák sorába sorolt ebek jelleméről.  (bullmasztiff) Ehhez kapcsolódva a viselkedésük vizsgálatának hiányosságairól, ami egyáltalán nem szempont a tenyésztésben. Akkor, 2006-ban valaki megemlítette példának a finn karakter tesztet és le is fordította a szöveget.

Érdekesnek találtam ezért el is mentettem a számítógépemre. 2009-ben írtam egy blog bejegyzést, mert láttam egy 9 részes videót, amiben egy rottweiler viselkedés vizsgálata volt látható. A videón látott gyakorlatok nem egyeztek meg a szöveggel, de hasonló tulajdonságokat vizsgált, mint amit a fordított szöveg tartalmazott. Így egybe fűztem a két témát 2011-ben.

Sokáig csak , mint érdekességet tartottam számom.

Mígnem idén(2018), a MÁRK vezetésében történt változások, és az IFR tagság kapcsán, elém került a téma. Társadalmi viselkedés teszt, karakterteszt, feladat ami kidolgozásra vár. Kutakodtam a témában és így került  az érdeklődésem középpontjába a Finn karakter teszt ismét. Ráleltem azokra a videókra, amiknek a gyakorlatai megegyeztek a régen elmentett fordítás szövegével. Azt értettem, láttam mi történik a videón, de az adott pontszámok és a szöveges értékelés még nem volt világos.

Majd meg lett az is.

A finn kennel klub oldalán keresgélve, hozzá lehet jutni a legfontosabb információkhoz. „LUONNETESTI „ –karakter teszt Engem először ez a téma érdekelt, a videók megnézése után. Sok- sok kattintással, a google fordító segítségével, kezdett kirajzolódni a kép.

Karakter teszt

Ez az oldal tartalmazza a karakterteszt megszervezéséhez szükséges információkat.

Egy kattintás ide 

Majd lefele görgetve a téma, ami a hátteret megadja az értékeléshez. Kutya természet és viselkedés. Egy hosszú szöveg, amivel megismerkedni – google fordítóval – nem túl könnyű olvasmány. Ám mivel a téma nem ismeretlen számomra, megbirkóztam vele.

„A természet vizsgálat, a kutya természetének hivatalos vizsgálata, ezért egyedülálló, és csak bizonyos körülmények között megújítható. Ez nem verseny teszt. Annak ellenére, hogy a végeredményt értékelik, fontosabb megvizsgálni, hogy mi a kutya. „- idézem ezt az egy mondatot, mert az írás hosszú és részletes, de nem másolom ide.

Ilyen témákat érint és fejt ki részletesen

A természetvizsgálat háttere. Milyen fajtáknak joga van részt venni? Mi a vizsgálat célja? Hogyan szerezhetem meg a tesztet? A vizsgálati eredmények értelmezése a természet vizsgálati szabályok szerint.

Tovább kerestem

Közben néztem még videókat egy tenyésztő oldaláról kiindulva, ahol nem csak a karakter teszt, de egy másik természetvizsgálat és a jól ismert BH, IPO vizsgák is fel voltak sorolva, sőt elérhetővé tette, link irányított a videókra! A megnézett videók sorában az alábbi videó picit megdöbbentett. A kutya reagálása is, de leginkább az emberek nyugalma, ahogyan a helyzetet kezelték. Jobban utána néztem és feltérképeztem a kutyát. Több videóját megnéztem.

Érdekes és tanulságos – rögzítettem magamban. 

Megdöbbentem, de nem lepődtem meg a látottakon, hiszen ráismertem, hogy ami itthon is bevett szokás az Finnországban is trendi. Sokkal többen követik, mint azt én feltételeztem, bár hamar rájöttem csak naivul reménykedtem, hogy kisebbségben vannak. Több évtizedes felfedezés, szokás, gyakorlat, vagy nem is tudom, minek lehetne nevezni. Hazai formáját, én hazugságnak, ön becsapásnak hívom, más sikerorientált, elkötelezett, igazi kutyásnak aposztrofálja magát tőle. Sőt, hiszi, hogy ez mindenki számára kötelező út kell, legyen.

Mi is ez ? 

Vizsgákkal, verseny eredményekkel, kiállítási címekkel bizonyítani a kutya kiválóságát akkor is, ha bizony ahhoz előbb egy nagyon komoly „terápián” kell végig gyalogolni a kutyával. Már hogy az embernek kell a terápia, hogy képes legyen időt, pénzt, fáradságot nem kímélve beletenni apait anyait, hogy  teljesítse saját álmát, közben meg elfedje a kutya “vézen” gyengeségét. Az én véleményem szerint, ilyenkor a kutya a történetben csak eszköz, amit jó esetben megfelelő módszerekkel, kondicionálni lehet. Sok gyakorlással felépítve a gyakorlatokat, a szituációkat, meg lehet tanítani neki, hogy ne mutasson szélsőséges reakciókat váratlan, számára ijesztő helyzetben. Ami jó hír, a videót látva, hogy a kiképző, a kiképző csapat tehetsége nyomán egy nagyon látványos, vidám, topp munka is elérhető, miközben mindenki jól érzi magát! Itthon ennek a görcsös, lehengoló változatát láttam csak.

Nézd a folytatást
Lásd, hogy hogyan folytatódott a munka a karakterteszt tanulságai után! Eljutottak a felsőszintű vizsgáig.
2016. IPO 3 “C “ ágazat -őrző-védő, 
2016. ” B ”  ágazat engedelmes
 2017. “A” ágazat nyomkövetés
 

Gondolnád, hogy a fenti munkát bemutató kutya egy stressz helyzetben ilyen lefagyott félelemmel reagált fiatal,-2 éves korában? 2014-ben ? 
Miért érdekes ez ?
Miért kell a viselkedés teszten látottakat meg is említeni? Van jelentősége a látott munkák után? Evidens, hogy ennek a kutyának csak hibátlan, remek utódai lehetnek, hiszen komoly eredményeket tudhat maga mögött?
Hát nem evidens 
Miért nem?
Azért, mert a kiképző csapat remek felkészítő munkáját, magas szintű jártasságát a kiképzés területén, a több éves beletett munkával együtt, nem örökli a kutya! Így a tenyésztésben, igen váratlan hatással is számolhatunk. Ők ott Finn országban, ettől nem vesztik el a kedvüket, de tovább dolgoznak a kutyával. Most akkor azt kérdezheted meg, hogy egy ilyen viselkedés teszt után, miért tették bele, azt a sok munkát? Erre még nem találtam meg a választ, de azt hiszem nem is keresem. 
Amit tudok, az az, hogy a fajta népszerűtlensége egyenes arányban van a „nem bátor” kutyák számával.
Itthon ráadásul adatbázis sincs, ami hiteles információt adna. Csak a jó, dicsekvésre okot adó eseményt osztják meg, a hibákat takargatják, kozmetikázzák és még az emlékezetükből is igyekeznek kitörölni.
Elvárások
Itthon elvárás az is, hogy a kutya magától jó és topp kutya legyen, mert az embereknek sem idejük, sem tudásuk nincs a fejlesztéshez. Soha nem is fordítottak nagy energiákat a kiváló kutyák képzésére sem, de lubickoltak addig, amíg a rottweilerfajta elronthatatlannak látszott! A legtöbb energia, pénz, a hiányos képességek szintre hozására ment el és mára az lett a szint. A jót természetesnek élték meg a tulajdonosok és azt hitték ez mindig így lesz. 
Nem lett , nincs így
Sose volt elronthatatlan a fajta, régen is látható volt minden hiba, de ma már nyíltan beszélnek a problémákról, no nem itthon, de nemzetközi szinten.  Próbálnak új utakat keresni és menteni, ami még menthető. Más hozzáállás kell, szembe kell nézni a tényekkel és utána gondolkozni miként lehet változtatni. Így kap értelmet, hogy az IFR tanácskozáson miért feszegetik a társadalmi viselkedés teszt bevezetésének kérdését, miért keresnek új utakat. Szeretnék, hogy a rottweiler fajta fényes múltja, ne csak régen elmúlt legendaként éljen tovább az emberek emlékezetében!
Gondolkozni ér
Pozitív példával zárom az írást, mert nem volt cél a kutya lehúzása, pusztán csak a valóságot kellene szemlélni! Tenyésztőként, kötelezően ajánlott! A kutya, akinek a videói, versenyen látott teljesítménye ráirányította a figyelmemet legelőször a finn karakter tesztre.
FI KVA IPO3 HK2 FH1 EK1 BH
BOXLEE FREAKY
HD A / A ED 0/0 szem OK
BST elfogadott fenntartással
MH

  • IFR IPO WM 2015 269p
  • IFR IPO WM 2013 284p 4. hely, a legjobb pálya
  • IPO ROTARY PRONOUNCEMENT PRONY 2013 és 2015
  • SRY Päijät-Häme: A 2012-es és 2013-as évek kutyája
  • IFR IPO WM 2012 253p

Finn karakterteszt kapcsán