Szaporodási ösztön a kiképzésben, a vizsgákra készülésben, a kiállításokon való szereplésben nem jelenik meg.  Látszólag ez a terület nem játszik szerepet, de minden eredményes munkának alapja! Ez olyan ösztön csoport, ami a kutya lét alapja! E nélkül a faj kihalna! Munkakutya tenyésztőként, kiemelten fontos, hogy erre a területre is oda figyeljünk!

A szaporodási ösztön

Természetes körülmények között többféle viselkedés egymáshoz kapcsolódásában jelenik meg:

harc a nőstényért,

udvarlás,

párzás,

utódgondozás.

Itt kell megemlítenem, hogy az ember az említett viselkedések közül már csak a párzást, (a nemi aktust) bízza a kutyára, így nem jöhet létre a természetes szelekció. Már nem a legerősebb hím párosodik a legerősebb nősténnyel, hanem az ember választja ki a neki megfelelő egyedeket.

Pedig az evolúció törvénye az, hogy a gyengének, betegnek pusztulnia kell, hogy az egészséges egyedek tudjanak szaporodni. Ez a természetes kiválasztódás, a minőség alapja. A kiképzést ez az ösztön nem segíti, de az eredményes munkának ez az alapja.

Ösztönök és ösztöncsoportok 

A kutyák a farkas ősnek köszönhetően különböző örökölt tulajdonságokkal rendelkeznek. A kutyát a farkasból, az ember számára hasznos, örökölhető ösztönöknek köszönhetően háziasította az ember. Az ösztönök örökölt viselkedésformák, amikor a kutya ösztöneiről beszélünk, tulajdonképpen egyes öröklött viselkedésformáit tárgyaljuk.

Az ösztönfogalom pontosan meghatározott definíciója nem ismeretes, a szerzett ismeretek szembeállításával fogalmazható meg. Az ösztön annyiban különbözik a tanult képességektől, hogy az ösztön tapasztalat nélkül fejlődik ki, a tanult képességek viszont teljes mértékben a kiképzéstől függenek. Az ösztönös tevékenység minden cselekvés közül az első, a kutya a cselekedet eredményéről azonnal visszajelzést kap. A kiképzés folyamán előbb-utóbb az ösztönös cselekvés tanult elemeket is fog tartalmazni, egymást kiegészítve, az ösztöncél kielégítése érdekében.

Az ösztönök felosztása

Az ösztönök felosztásánál a kiképzés szempontjából négy alapösztönt kell figyelembe venni:

szaporodási ösztön,

falkaösztön,

territoriális ösztön,

zsákmányszerző ösztön.

Minden más ösztön a négy alapösztön valamelyikéhez sorolható.

Szerző: Tremmel Nándor 2008. Az azóta meg szűnt kutyahírek. hu oldalon jelent meg. Majd Töreki Tíbor rottweilerclub/network oldalán.  A teljes írás <<

Szaporodási ösztön kutya