Általánosságok a küllemi megjelenési formához. A testalkat kiegyensúlyozatlansága és szilárdság hiánya a kutya formai értékét csökkentik és befolyásolják a teljesítőképességet.

Egy kutya használhatósága lényegesen függ a mozgási kedvtől és a futási képességtől. Emiatt, mindkét tényezőnél, a forma és a természet megítélésénél különös figyelmet kell erre fordítani. A végtagok hosszának és erősségének fontossága, valamint a hát és a váll, ugyan úgy az ízületek szögelése és az izomzatra a fajtajelleg leírásánál többször rámutattunk.

Mérések

Egy élőlény megítélésénél néha alig mérhető körülmények is közbe szólhatnak, amelyet csak tapasztalt bíráló gyakorlott szeme, az összbenyomás keretei között tud helyesen megítélni.

Egy rottweiler 65 cm magasság mellett a mellcsúcstól a farbúbig 75 cm-t mérjen. A mellkas körmérete, a magasság+ 20 cm. A mellkas mélysége ne legyen több, de ne is legyen sokkal kevesebb sem, mint a marmagasság 50%-a .

A rottweiler abban az időben, amikor még állat őrzésre használták és később, amikor a hentesek és tejtermelők kordéját kellett húzniuk, durva fickók voltak jelentéktelen szőrzettel. Nem elragadó, de öntudatos. Olyan kutya, amely a rábízott feladatot maradéktalanul ellátta.

Ma törekednek a rottweilernek szép és tetszetős külsőt adni és nemességét állandósítani. Mint szolgálati, használati, és családi kutyaként kell megfelelnie.

E miatt van, hogy nem kell túlzottan nehéz testű kutyának tenyészteni. Tenyésztés az is, ha úgy akarjuk, hogy művészi és formás legyen. Így ma már nem kell egyebet tenni, mint a kutyát egyöntetűvé és kiegyenlítetté tenni.

A vonalakat és a formát folyamatosabban és szabadabban tartani anélkül, hogy a rottweiler összbenyomását szűkösebbé vagy akár a lényeges tulajdonságokban, megváltoztatnánk, mint kemény felépítés, a szabad járásmód, az erőteljes fej, a jól fejlett eléggé széles arcorr, jól ívelt és mély mellkas, az erős hát, a durva, sűrű szőrzet, a jól elhatárolt jegyek.

Mozgékonyság, kitartás, erő és kiegyensúlyozott természet lényeges tulajdonságok, amelyre a tenyésztésnél különös figyelmet kell fordítani. Nem akarjuk a mozgékonyság kedvéért egy könnyű, keskeny és rövid kutyára felcserélni. De nem akarjuk azt sem, hogy az erő kedvéért nehéz, tömzsi és nem elég mozgékony testet kapjunk. A szilárd, erős, megfontolt, szabad tekintetű rottweiler megjelenése tekintélyt parancsoló.

Mi fontos még ?

Minden tenyésztői fáradozás felett áll a gondozás, tanítás, a tulajdonságok továbbfejlesztése, amely a rottweilert kiváló szolgálati és használati kutyává teszi és kellemes kutyájává a családnak. Figyelembe kell venni, hogy az ösztön, tulajdonság, viselkedés és jellem, különböző intenzitási fokon lehetnek jelen, gyakran egymásba átfolynak és kölcsönös viszonyban állnak egymással. Ezeknek azonban legalább olyannyira fejlettnek kell lenniük, amennyire a használhatóságnál szükség van.

részlet az 1970-es standardból: fordította Újházi Péter 1989.A könyv 1986-ban jelent meg Helga Brökelang Verlag D-Essen 1 Adolf Pinkoß: Rottweiler Geschichte, Zucht, Pflege und Einsatz einer  großen Hunderasse

Küllem