Fajtiszta és fajtatiszta két alapfogalom, amit rendre tisztázni kell, ha bármelyik fajta tenyésztése szóba kerül.

Biológiában, rendszertani besorolás szerint maga a kutya a faj. Két kutya párosodik, utódai lesznek, akkor fajtiszta kölykök születnek. A köznyelvben, az azonos fajtájú kutyák párosodásából származó utódokat „fajtisztának” mondják, ez a meghatározás terjedt el. Főleg hétköznapi, kevésbé tanult vagy kevésbé művelt emberek körében ez a hagyományos kifejezés.

Olvastam meglepetten, hogy a magyar nyelvben nem is olyan nagyon téves a szóhasználat.  forrás > Nyelv és Tudomány> <Miért így terjedt el ? >  (sajnos a link időnként nem működik)

A kutyatenyésztők mindig a szaknyelvet használják

Ők pontosan tudják, hogy a fajták listája igen hosszú, változatos viselkedésű és formájú kutyákat takar! A több ezer éves házi, majd gazdasági haszonállatok tenyésztésének mintájára, az emberek el kezdtek kutyákat tenyészteni. Meghatározott céllal, az embert segítő munkára.

Megszületett az első standard (fajtaleírás)

Ebben rögzítették a kutya feladatát, természetének a leírását, küllemét, hogy a céltudatos tenyésztés elkezdődhessen. Az évtizedek alatt mind több és több fajta jött létre, mert az emberek szeretnek alkotni , értéket létrehozni,  még jobbat , még szebbet tenyészteni. Így jutottunk el oda, hogy több, mint egy évszázad eltelte után, fajták között válogathatunk! Már nem 1-2, de több száz fajta közül!

Itthon az FCI fajtalista terjedt el

Kis testű, nagytestű, vadászatra, sport célokra, szolgálati munkára, terelésre, házőrzésre, de akár kedvtelésből tartott kutyák, fajták léteznek. Nézd, olvasd az alábbi linken, milyen komoly munka előzi meg, azt, mire egy fajta létrejöhet. Több évtized összehangolt munka !  Részletesen erről itt <Fajtaelismerés >   

Azt gondolom, hogy amikor a tenyésztésről írunk, helyesebb a szakmai meghatározást használni. Szóval beszéljünk a fajtatiszta kutyák tenyésztéséről! Néhány kérdés, amire meg kell találnod a válaszokat mielőtt döntést hozol, hogy

FAJTATISZTA KUTYÁT VESZEL!

Ki a tenyésztő?
Ki a szaporító?
Miért állítjuk szembe a tenyésztőket és a szaporítókat?
Miért tesszük fel a kérdést, hogy ki a VALÓDI ÉS JÓ tenyésztő?
Hogyan találod meg a tenyésztőt, akitől venni szeretnéd a kölyköt?
Miért ne a vételárra koncentrálj elsősorban?
Miért is drága egy fajtatiszta kölyök?
Mikor viheted haza?

A kérdésekre a válasz, ebben az írásomban  ITT 

Kné Tünde 2018. március 15.

Fajtiszta és fajtatiszta.