Fajtiszta és fajtatiszta, két szó, ha a kutya tenyésztése szóba kerül. Míg az elsőt a köznyelv használja, addig a másikat a szaknyelv. Így fogalmaztam meg magamnak egy mondatban amikor utánajártam  , vajon miért a téves fogalmat használják többen az írásokban, a közbeszédben. Így derült ki számomra, hogy a magyar nyelvben nem is olyan nagyon téves a szóhasználat.  forrás : Nyelv és Tudomány

Biológiában, rendszertani besorolás szerint maga a kutya a „faj. ”

Két kutya párosodik, utódai lesznek, akkor fajtiszta kölykök születnek. A köznyelvben, az azonos fajtájú kutyák párosodásából származó utódokat „fajtisztának” mondják, ez a meghatározás terjedt el. Főleg hétköznapi, kevésbé tanult vagy kevésbé művelt emberek körében ez a hagyományos kifejezés  (sajnos a link időnként nem működik)

<Mi a magyarázat erre?> 

Kutyatenyésztők a szaknyelvet használják, mert ők pontosan tudják, hogy a fajták listája igen hosszú, változatos viselkedésű és formájú kutyákat takar!

A „fajta” meghatározás kutyában kb. 120-150 éve létezik. (azt gondolom, hogy az első standard leírások óta )

A több ezer éves házi, majd gazdasági haszonállatok tenyésztésének mintájára, az emberek el kezdtek kutyákat tenyészteni. Meghatározott céllal, az embert segítő munkára. Megszületett az első standard (fajtaleírás) amiben rögzítették a kutya feladatát és kinézetét, hogy a céltudatos tenyésztés elkezdődhessen. Az évtizedek alatt mind több és több fajta jött létre, mert az emberek szeretnek alkotni , értéket létrehozni,  még jobbat , még szebbet tenyészteni. Így jutottunk el oda, hogy több, mint egy évszázad eltelte után, fajták között válogathatunk! Már nem 1-2, de több száz fajta közül!

Kis testű, nagytestű, vadászatra, sport célokra, szolgálati munkára, terelésre, házőrzésre, de akár kedvtelésből tartott kutyák, fajták léteznek. Nézd, milyen komoly munka előzi meg, azt, mire egy fajta létrejöhet. <Fajtaelismerés >   

Azt gondolom, hogy amikor a tenyésztésről írunk, helyesebb a szakmai meghatározást használni. Szóval beszéljünk a fajtatiszta kutyák tenyésztéséről!

Néhány kérdés, amire meg kell találnod a válaszokat mielőtt döntést hozol, HOGY FAJTATISZTA KUTYÁT VESZEL!

Ki a tenyésztő?

Ki a szaporító?

Miért állítjuk szembe a tenyésztőket és a szaporítókat?

Miért tesszük fel a kérdést, hogy ki a VALÓDI ÉS JÓ tenyésztő?

Hogyan találod meg a tenyésztőt, akitől venni szeretnéd a kölyköt?

Miért ne a vételárra koncentrálj elsősorban?

Miért is drága egy fajtatiszta kölyök?

Mikor viheted haza?

A kérdésekre a válasz ITT 

Kné Tünde 2018. március 15.

Fajtiszta és fajtatiszta.