A társas viselkedés szabályainak elsajátítása tanulandó feladat! Azért, mert egy fajhoz tartoznak, ösztönösen nem lesznek barátok, a kutyák! 
társas viselkedés társas viselkedés

Csak az a kutya tud  normális kapcsolatot teremteni kutyákkal, amelyik jól szocializált. Azaz fokozatosan hozzászokott az őt körülvevő környezeti ingerekhez. Nem csak emberekkel, de más állatokkal szemben is szociális viselkedést  várunk el, a városi kutyától. Idegen kutyákkal, faj és fajta társakkal megismerkedni szocializáció.

Mikor lesz szocializált a kutyánk?

Az ember tudja megteremteni azt a lehetőséget, hogy a kutya ezt megtanulja. Sajnos természetes módon erre már nincs lehetősége. Egykeként él a legtöbb családban, vagy többed magával, de  ilyen olyan indokkal idegen fajtársaitól elzárva. 

társas viselkedés

Ha nem a leszoktatással vagy elfoglalva.

Sok feladatban helyt állhat a kutyád a hétköznapokban is. Az utcán, a parkban, idegen kutyák társaságában “jól” viselkedni, mind tanulandó feladat. A kutyának alkalmat kell adni rá, mert “Puding próbája az evés ” Bizony rendszeres sétát, irányítást, korrigálást, gyakorlást jelent! Télen, nyáron, hóban, fagyban, napsütésben.

Ez nem kutya iskolás feladat.

Nem ott oktatják, de lehet a színtere a kutyaiskola pihenő, séta helye. Mielőtt pályára lépünk tréningezni, az autóból kiszállva, minden alkalommal sétálunk egy kört, majd a trénig végén egy barátkozós lazításnak is bele kell férni. Nem legeltetős bandázásban, de összeszokott kutyákkal egy közös séta, szimatolás, levezetésként nem árthat. Sőt hasznos.

Mi mindig így tettünk, hiszen ezt a rendszert még  a tömegközlekedéssel, lakótelepi, bérházas kutyatartással megszoktuk. Később az autóval való közlekedésnél is evidens volt. Csak az a kutya tud “közömbös lenni a pályán, akinek természetes, hogy körülötte idegen kutyák is léteznek és tréningeznek. társas viselkedés
társas viselkedés

Nem járok kutyaiskolába hallom az érvelést

Akkor is meg kell teremteni a lehetőséget, mert csak fiatal korban megy a felhőtlen ismerkedés. Kölyök, növendék korban még nincs olyan villongás, amit ne tudnánk, némi gyakorlattal le rendezni! Ám villongásra valójában ritkán kerül sor, sokkal ritkábban, mint az a köztudatban él. Persze csak akkor, ha olyan kutyával ismerkedünk akinek a gazdáját ismerjük, megbízunk benne és ő is nyitott a jó kapcsolatra. A kutyák kommunikációs jelzéseit ismerve, nincs rettegés és pánik, pórázba kapaszkodás!

Hol ismerkedhetünk?

Kutyás sétahelyen, parkban, kiránduláson, kutyás találkákon, a szervezetten meghirdetett  óvodán kívül, de a jól működő kutya óvoda a legjobb hely. Ott semmi nem véletlenszerű.

társas viselkedés

Én Ritával, Koxival, Liluval éltem meg azt a felhőtlen, izgalmak nélküli sétát, amit a kanokkal nem igazán mertem bevállalni,

Az utóbbi években.

Cintarella, Viso is tökéletes párost alkottak, öröm volt velük a séta. Kettőjük közül Viso sokkal  barátságosabb volt, minden kutyával jó viszonyra törekedett. Jó példa arra, hogy pici korában sok helyen, sok környezetben megfordult és teljesen “közömbösen” viselkedett, mindenhol. Pici korában naponta utazott autóban, vidékről városba, Ági gazdi gyerekei iskolába, sportolni Budapestre jártak. Sehol semmilyen környezetben Ági nem támogatta az agresszív viselkedést.

Óvoda, kutyaiskola 4 hónaposan külföldi nyaralás, mind mind a jól szocializált, társadalmi kapcsolatokra nyitott kutya felé irányították a kutyát. VISO ITT

Társas viselkedés