Idegen kutyákkal, faj és fajta társakkal megismerkedni szocializáció.

Mikor lesz szocializált a kutyánk?

Csak az a kutya tud  normális kapcsolatot teremteni kutyákkal, amelyik jól szocializált. Fokozatosan hozzászokott az őt körülvevő környezeti ingerekhez. Nem csak emberekkel, de más állatokkal szemben is szociális viselkedést  várunk el, a városi kutyától. Az ember tudja megteremteni azt a lehetőséget, hogy a kutya ezt megtanulja. Sajnos természetes módon erre már nincs lehetősége. Egykeként él a legtöbb családban, vagy többed magával, de  ilyen olyan indokkal fajtársaitól elzárva. 

Ha nem a leszoktatással vagy elfoglalva.

Sok feladatban helyt állhat a kutyád a hétköznapokban is. Az utcán, a parkban, idegen kutyák társaságában “jól” viselkedni, mind tanulandó feladat. A kutyának alkalmat kell adni rá, mert “Puding próbája az evés ” Bizony rendszeres sétát, irányítást, korrigálást, gyakorlást jelent! Télen, nyáron, hóban, fagyban, napsütésben.

Ez nem kutya iskolás feladat.

Nem ott oktatják, de lehet a színtere a kutyaiskola pihenő, séta helye. Mielőtt pályára lépünk tréningezni, az autóból kiszállva, minden alkalommal sétálunk egy kört, majd a trénig végén egy barátkozós lazításnak is bele kell férni. Nem legeltetős bandázásban, de összeszokott kutyákkal egy közös séta , szimatolás, levezetésként nem árthat. Sőt hasznos.

Mi mindig így tettünk, hiszen ezt a rendszert még  a tömegközlekedéssel, lakótelepi, bérházas kutyatartással megszoktuk. Később az autóval való közlekedésnél is evidens volt. Csak az a kutya tud “közömbös lenni a pályán, akinek természetes, hogy körülötte idegen kutyák is léteznek és tréningeznek. 

Nem járok kutyaiskolába

Akkor is meg kell teremteni a lehetőséget, mert csak fiatal korban megy a felhőtlen ismerkedés. Kölyök, növendék korban még nincs olyan villongás, amit ne tudnánk, némi gyakorlattal le rendezni! Ám villongásra valójában ritkán kerül sor, sokkal ritkábban, mint az a köztudatban él. Persze csak akkor, ha olyan kutyával ismerkedünk akinek a gazdáját ismerjük, megbízunk benne és ő is nyitott a jó kapcsolatra. A kutyák kommunikációs jelzéseit ismerve, nincs rettegés és pánik, pórázba kapaszkodás!

 

Hol ismerkedhetünk?

Kutyás sétahelyen, parkban, kiránduláson, kutyás találkákon, a szervezetten meghirdetett  óvodán kívül, de a jól működő kutya óvoda a legjobb hely. Ott semmi nem véletlenszerű.

Én Ritával, Koxival, Liluval éltem meg azt a felhőtlen, izgalmak nélküli sétát, amit a kanokkal nem sűrűn mertem bevállalni, az utóbbi években.  Cintarella, Viso is tökéletes párost alkottak, öröm volt velük a séta. Kettőjük közül Viso volt a barátságos, minden kutyával jó viszonyra törekedett. Jó példa arra, hogy pici korában sok helyen, sok környezetben megfordult és teljesen “közömbösen” viselkedett, mindenhol.

Társas viselkedés