Forma és használati hibák egy igen fontos részlet a fajtaleírásban. A küllemi hibák észrevehető eltérések a standardban leírt ismertető jelektől. A kutya használati értékét, ezek az eltérések, azonban csak korlátozott mértékben csökkentik, a fajtajelleget azonban eltorzíthatják.

A küllemi hibák, melyek a fajtajelleghez tartoznak:
  • Könnyű, levegős, magasra állított összbenyomás, túlzottan hosszú, vagy rövid vagy, keskeny törzs, előre állított hátulsó lábak.
  • Vadászkutya fej és, vadászkutyára emlékeztető fej, keskeny, túl rövid, túl hosszú, nehézkes fej, alacsony homlok.  Hiányzó, vagy csekély stop, keskeny alsó állkapocs, hosszú vagy hegyes arcorri rész (fang). Erősen előre álló pofa. Kosorr, vagy hasítékos orr, hajlott, vagy lejtős orrhát, világos vagy foltos orrtükör, nyitott, rózsaszín vagy foltos ajkak, nyitott ajak szöglet, szopornyicás harapás, ráncolt homlok.
  • Túl mélyen tűzött, nehéz, lagymatag, hátra állított, elálló, nem egyformán hordott fülek. Világos (sárga), ellenkező színű szemek (sárga-barna). Nyitott, mélyen üllő, kidülledt, kerek szem, szúrós szem, álló tekintet.
  • Túl hosszú keskeny, izomszegény nyak, lebernyeges nyak, vagy laza torok bőr.
  • Szűk állású vagy nem egyenes mellső lábak, világos körmök.
  • Túl magasan, vagy mélyen tűzött farok.
  • Puha, túl rövid, vagy túl hosszú szőr, hullámos szőr, az aljszőrzet hiánya.  Idegen szín, nem világosan körülhatárolt, túlzottan kiterjedt jegyek, fehér foltok, farkas körmök.
  • Vedd figyelembe
  • Súlyosabbak a fent felsorolt hibáknál azok az ideáltól való eltérések, amelyek mind a kutya formai értékét, mint pedig a teljesítőképességét korlátozzák. Ezeket használhatósági hibának hívják és ezek a rottweiler fajta jelleget tekintve a következők:
  • Gyenge csontozat és izomzat, meredek váll, hiányzó és fogyatékos könyök illeszkedés, túl hosszú, túl rövid, vagy meredek felkar.  Puha vagy meredek lábközép, szétterülő mancsok, túl alacsony vagy erősen boltozatos lábujjak, sérült lábujjak. Lapos bordázatú mellkas, hordó alakú vagy fűzött mellkas.  Túl hosszú, gyenge vagy hajlott hát, pontyhát, túl rövid, vagy túl hosszú lejtős far.  Nehézkes test, alacsony, szűk, tehén állású vagy hordó állású lábak, túl szűk, vagy túl távoli szögelésű ízületek.

részlet az 1970-es standardból: fordította Újházi Péter 1989. 

A Kingyv 1986-ban jelent meg Helga Brökelang Kiadó D-Essen 1  Adolf Pinkoß: Rottweiler  Egy  nagy kutyafajta története,  tenyésztése, gondozása és használata 

Rottweiler fajtastandard

Forma és használati hibák